Strona głównaZdrowieJak jedzenie jaj wspomaga zdrowie serca

Jak jedzenie jaj wspomaga zdrowie serca

Umiarkowane spożycie jajek może zwiększyć ilość zdrowych dla serca metabolitów we krwi.
Jak jedzenie jaj wspomaga zdrowie serca [fot. congerdesign z Pixabay]
Codzienne serwowanie sobie nie więcej niż jednego jaja może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Jajka są obfitym źródłem , ale zawierają również liczne składniki odżywcze. Badania sprzed kilku lat pokazały, że codzienne jedzenie jaj może zmniejszyć ryzyko chorób serca i . Aby to lepiej zrozumieć, sprawdzono, w jaki sposób produkty te wpływają na markery zdrowia układu krążenia we krwi.

- Niewiele wiadomo było, jaką rolę odgrywa metabolizm cholesterolu w osoczu w związku między jedzeniem jaj i ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych - wyjaśnia Lang Pan z Uniwersytetu Pekińskiego.

Zmierzono poziom kilkuset metabolitów w próbkach osocza pobranych z krwi kilku tysięcy uczestników. 24 metabolity miały związek z jedzeniem jaj.

Osoby, które w codziennym menu umieszczały umiarkowaną ilość , miały we krwi wyższy poziom białka o nazwie apolipoproteina A1, które jest budulcem lipoproteiny o dużej gęstości (HDL), znanej również jako „dobry cholesterol". HDL pomaga usuwać z naczyń krwionośnych, a więc chroni przed ich blokowaniem, które może prowadzić do i udaru mózgu.

Ponadto zidentyfikowano 14 metabolitów powiązanych z chorobami serca. Odkryto, że ludzie, którzy jedli mniej jajek, cechowali się niższym poziomem korzystnych metabolitów i wyższą ilością szkodliwych metabolitów we krwi w porównaniu z osobami, które regularnie jadły posiłki z zawartością jaj.

- Potrzebne są dalsze badania, aby zweryfikować rolę, jaką metabolity lipidów odgrywają w związku między spożyciem jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych - mówi prof. Canqing Yu z Uniwersytetu Pekińskiego.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Aktywni 50+
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy