27-09-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ci, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej, mogą liczyć na zmniejszenie ryzyka rozwoju depresji nawet o jedną trzecią, mówią badacze z University College London.
Jedzenie dużej ilości owoców, warzyw, orzechów, roślin strączkowych i ryb, przy jednoczesnym unikaniu przetworzonych, słonych lub słodkich produktów, może sprzyjać takim zmianom w jelitach, które wspomagają .
Brytyjscy uczeni przeanalizowali dane zebrane w 41 badaniach, spośród których cztery były zaprojektowane dokładnie tak, by sprawdzić, czy istnieje związek pomiędzy tradycyjnym śródziemnomorskim jadłospisem i zdrowiem psychicznym.
Okazało się, że osoby jedzące , wykazywały o 33 procent niższe ryzyko zachorowania na (Zobacz: ) w ciągu najbliższych ośmiu do dwunastu lat w porównaniu do tych, których sposób odżywiania się najbardziej odbiegał od tego śródziemnomorskiego.
Kilka innych badań spośród tych analizowanych dotyczyło wpływu diety sprzyjającej na zdrowie psychiczne. Ustalono, że dieta o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, cukru i przetworzonej żywności oznaczała 24-procentowe osłabienie ryzyka depresji w ciągu kolejnych pięciu do dwunastu lat.
Według autorów, skoro nie dziwi już fakt, że zdrowie fizyczne ma wpływ na psychiczne i odwrotnie, nie jest też zaskoczeniem, że dieta może wpływać i na jedno, i na drugie. Potwierdzone naukowo dane dotyczące dokładnego oddziaływania sposobu jedzenia na stan psychiczny można by wykorzystywać w terapiach.
O badaniach pisano w czasopiśmie Molecular Psychiatry.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »