30-03-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
„Strategie" spożywania posiłków, takie jak przerywany post lub jedzenie wcześniej w ciągu dnia, pomagają ludziom schudnąć poprzez zmniejszenie apetytu, ale już nie poprzez spalanie większej ilości kalorii. Czas posiłków i ich częstotliwość wpływa na 24-godzinny metabolizm energetyczny.
Koordynacja posiłków z rytmem okołodobowym lub wewnętrznym zegarem organizmu może być istotną strategią zmniejszania i poprawy - mówi dr Eric Ravussin z Centrum Badawczego w Baton Rouge.
- Sądzimy, że dla większości ludzi strategie ustalania czasu posiłków mogą być pomocne w utracie wagi lub jej utrzymaniu, ponieważ w naturalny sposób mogą osłabiać apetyt, co z kolei może pomóc jeść mniej - wskazuje dr Courtney M. Peterson, Uniwersytetu Alabamy w Birmingham.
Strategie planowania posiłków mogą pomóc ludziom spalić średnio więcej tłuszczu w ciągu 24 godzin. Early Time-Restricted Feeding (eTRF) - forma codziennego , w ramach którego kolacja jest jedzona po południu - pomaga poprawić zdolność organizmu do „przełączania się" między spalaniem węglowodanów i spalaniem tłuszczu w celu uzyskania energii. Ten aspekt metabolizmu jest określany jako metaboliczna elastyczność.
Uczestnicy badania przestrzegali różnych harmonogramów posiłków przez cztery dni z rzędu. Ostatniego dnia naukowcy ocenili ich metabolizm w komorze oddechowej, gdzie mierzono, ile kalorii, węglowodanów, tłuszczu i białka zostało spalonych. Co więcej, mierzono również poziom apetytu uczestników co trzy godziny, gdy nie spali, a także hormony odpowiadające za odczuwanie głodu rano i wieczorem.
Chociaż ograniczenie czasu jedzenia nie wpłynęło znacząco na ilość spalonych kalorii, odkryto, że taki sposób odżywiania się osłabił poziom hormonu głodu i poprawił niektóre aspekty apetytu. Ponadto zwiększył również spalanie tłuszczu w ciągu doby.
- Testując eTRF, byliśmy w stanie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - mówi dr Peterson. Dzięki temu można było uzyskać pewien wgląd w codzienny posty przerywany, a także strategie dotyczące czasu posiłków obejmujące jedzenie o wcześniejszej porze, aby zsynchronizować się z rytmem okołodobowym. Według ekspertów te strategie przynoszą korzyści dla skutecznej kontroli wagi.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »