30-07-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Banany są bogate w błonnik, a składnik ten pomaga zachować odpowiednią wagę lub stracić parę kilogramów.
Zawarty w tych owocach pomaga utrzymać poczucie sytości na dłużej i regulować poziom cukru we krwi, co także ma przełożenie na poziom odczuwanego głodu. W efekcie banany stanowią pomocny składnik w diecie, która ma na celu zrzucenie nadwagi. Co więcej, błonnik pomaga zmniejszyć poziom , więc chroni też nasze serce.
Eksperci przeanalizowali ponad 50 badań sprawdzających, jak ilość błonnika w codziennej diecie wpływa na wagę i okazało się, że 14 gramów tego składnika dziennie przekłada się na obniżenie ilości przyjmowanych kalorii o 10 proc. To z kolei oznacza średni spadek wagi o 2 kilogramy w ciągu czterech miesięcy, czyli zdrowy, wolny sposób.
to dobry wybór dietetyczny, ponieważ są wyjątkowo bogate w błonnik, już średniej wielkości owoc to około 3 gramów błonnika pokarmowego. Poza tym niedojrzałe banany sa bogate w skrobię oporną (ang. resistant starch, RS), czyli taką, która nie jest trawiona w jelicie cienkim i nie wywołuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Ulega zaś fermentowaniu w jelicie grubym i pomaga namnażaniu się dobrych dla organizmu bakterii mikroflory.
Ogólnie rzecz ujmując, skład bananów jest bardzo korzystny dla pracy organizmu, bo objemuje m. in. błonnik, białko, tłuszcz, węglowodany, , fosfor, , , witaminę C, żelazo i kwas foliowy.
Eksperci zaznaczają, że dojrzałe banany dostarczają znacznych ilości cukrów prostych, więc jedzenie większych ilości tych owoców może sprawić, że trudniej będzie zadbać o ładną sylwetkę, niemniej w umiarkowanej ilości i odpowiedniej formie powinny pomóc w zachowaniu odpowiedniej masy ciała.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »