05-01-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warto dodawać jaja do sałatek. I nie, nie chodzi jedynie o walory smakowe czy estetyczne, ale o fakt, że dzięki takiemu dodatkowi można przyswoić więcej składników odżywczych z sałatki.
Uczeni z Purdue University w West Lafayette odkryli, że dołączenie do sałatki poprawia wchłanianie składników odżywczych z warzyw czy owoców.
- Jedzenie sałatek z różnych kolorowych warzyw dostarcza kilka unikalnych rodzajów karotenoidów, w tym beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny i . Lipidy zawarte w jajach zwiększa absorpcję tych karotenoidów - wyjaśnia prof. Wayne Campbell, współautor badań.
Do badań zaproszono 16 osób i poproszono je o zjedzenie trzech różnych sałat. Pierwsza składała się tylko z warzyw (, , , sałaty rzymskiej i jagód goji), druga grupajadła danie zawierające ponadto jajecznicę z półtora jaja, a do trzeciego posiłku dodano jajecznicę z trzech jaj.
Okazało się, że organizmy uczestników, którzy zjedli sałatkę o najwyższej ilości jaj, absorbowały od 3 do 9 razy więcej karotenoidów w warzyw w porównaniu do pozostałych.
Zaserwowano jajecznicę do sałatki, aby upewnić się, że uczestnicy zjedzą zarówno żółtka, jak i białka jaj. - Inne formy jaj nie były testowane, ale uważamy, że wyniki byłyby porównywalne, dopóki jedzone byłoby żółtko. - mówi prof. Campbell. - Dressingi do sałatek również zwiększają wchłanianie karotenoidów, ale one zawierają bardzo dużo kalorii. Wiele dressingów sałatkowych to około 140-160 kcal. na porcję około dwóch łyżek. Jedno duże jajko ma około 70 kcal. i dostarcza 6 gramów białka. Istnieje duże ryzyko przydawania sobie nadmiaru kalorii z powodu nadmiaru dressingów, tymczasem kalorycznośc i porcję jaj łatwiej ocenić - komentuje prof. Campbell.
Wyniki badań przedstawiono na ubiegłorocznej konferencji Society for Nutritionw Bostonie