04-09-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Zbadano żółtka znoszonych przez kury karmione typową dietą składającą się z pszenicy lub . Odkryto, że żółtka zawierają dwa aminokwasy, tryptofan i tyrozynę, które mają silne .
Jak obliczono, dwa żółtka jaj (w stanie surowym) mają niemal dwa razy więcej właściwości przeciwutleniających niż jabłko i mniej więcej pół porcji (25 gramów) żurawiny. Kiedy jednak jajka były smażone lub gotowane, właściwości przeciwutleniające zostały zmniejszone o około połowę i nieco ponad połowę, jeśli jajka były gotowane w kuchence mikrofalowej. „To duża redukcja, ale ciągle jaja pozostają równe jabłkom pod względem ich wartości przeciwutleniającej" - mówi Jianping Wu, współautor badań.
„Staramy się zidentyfikować przeciwutleniacze w żółtkach jaj, więc musimy przyjrzeć się wszystkim właściwościom żółtek, które mogą wynikać z obecności przeciwutleniaczy, a także temu, jak jaja są spożywane", powiedział Wu.
W poprzednich testach zespół odkrył, że białka jaja są przekształcane przez enzymy w żołądku i jelicie cienkim i wytwarzają peptydy działające tak samo jak inhibitory ACE, tj. leki stosowane w celu obniżenia wysokiego ciśnienia krwi. To odkrycie przeczy powszechnemu przekonaniu, że jaja podwyższają ciśnienie krwi z powodu wysokiej zawartości .
Według Wu jaja mają więcej właściwości przeciwutleniających niż obecnie wiadomo, potrzeba jednak dalszych badań, by je wszystkie wyjaśnić.
Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Food Chemistry.
Na podstawie: