24-03-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
- Od lat 90-tych ubiegłego wieku mnożą się badania nad korzyściami zdrowotnymi . Ustalono, że owoce te wykazują najwyższą aktywność przeciwutleniającą w porównaniu z wieloma innymi popularnymi owocami. Ponadto odkryto różne liczne korzyści zdrowotne jagód, takie jak ich właściwości przeciwzapalne - mówi dr Donald K. Ingram z Louisiana State University.
Jedno z badań wykazało, że jedzenie 200 gramów jagód (około jednej miseczki) dziennie może poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych i obniżyć skurczowe ciśnienie krwi. Wszystko to prawdopodobnie dzięki antocyjanom, czyli fitochemikom, które nadają jagodom ciemny kolor.
Inne badania powiązały wysoką zawartość w jagodach z poprawą wydajności w testach pamięci wykonanych przez seniorów. Podobnie, inne analizy pokazały, że suplementacja jagodami dała korzystne efekty dla u dzieci i osób starszych z łagodnymi .
Wreszcie, istnieje wiele naukowych dowodów na to, że jagody osłabiają czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zespołu metabolicznego. Uważa się, że efekt ten jest spowodowany wysokim poziomem przeciwutleniaczy w tych owocach. Ich jedzenie pływa na geny związane ze spalaniem i magazynowaniem tłuszczu. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ zespół metaboliczny to grupa problemów, które obejmują nadmiar tkanki tłuszczowej w talii, nadciśnienie, podwyższony poziom cukru we krwi oraz wysoki poziom trójglicerydów, a wszystko to nasila ryzyko zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy.
Na podstawie: