22-01-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedz jagody goji. Już niewielkie ilości suszonych owoców mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
- AMD oddziałuje na centralne pole widzenia i może wpływać na zdolność czytania lub rozpoznawania twarzy - mówi prof. Glenn Yiu z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.
Do testów zaproszono osoby w wieku 45 - 65 lat, którym podawano 28 gramów (mniej więcej garść) jagód pięć razy w tygodniu przez 90 dni. Okazało się, że po tym okresie zwiększyła się ilość ochronnych pigmentów w oczach. Równocześnie u kilkunastu osób, które przyjmowały jedynie powszechnie dostępny suplement mający poprawiać zdrowie oczu, nie odnotowano żadnych zmian.
Pigmenty, które zwiększyły się w grupie spożywającej jagody goji, tj. luteina i zeaksantyna, odfiltrowują szkodliwe niebieskie światło i zapewniają ochronę antyoksydacyjną. Pomagają powstrzymywać niekorzystne zmiany wywoływane starzeniem się.
i zeaksantyna są jak filtr przeciwsłoneczny dla twoich oczu - mówi Xiang Li, autorka badań. - Im więcej jest tych związków w siatkówce, tym większą masz ochronę wzroku. Nasze badanie wykazało, że nawet w zdrowych oczach te pigmenty można zwiększyć za pomocą niewielkiej dziennej porcji jagód goji - wskazuje Li.
Jagody goji od dawna stosowane w Chinach
Jagody goji są owocem roślin o nazwach kolcowój chiński i kolcowój pospolity, dwóch gatunków krzewów występujących w północno-zachodnich Chinach. Suszone jagody są powszechnym składnikiem chińskich zup i popularne jako podstawa herbat ziołowych. Przypominają rodzynki i często je się jako przekąskę.
W medycynie chińskiej mówi się, że jagody goji mają właściwości „rozświetlające oczy". Stąd Li, która dorastała w północnych Chinach, chciał sprawdzić czy istnieją jakieś fizjologiczne właściwości tego „rozjaśniania oczu".
Po zbadaniu bioaktywnych związków w jagodach goji Li odkryła, że zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny, a o tych substancjach wiadomo, że zmniejszają ryzyko chorób oczu związanych z . Według Li, forma zeaksantyny w jagodach goji jest wysoce biodostępna, co oznacza, że układ pokarmowy łatwo ją wchłania, dzięki czemu organizm może z niej korzystać.
Obecnie w leczeniu pośrednich stadiów AMD stosuje się specjalne suplementy diety, które zawierają witaminy C, E, , miedź i luteinę oraz zeaksantynę.
Jak mówią eksperci, przyczyna AMD jest złożona i wieloczynnikowa, obejmuje zarówno zagrożenia genetyczne, zmiany związane z wiekiem, jak i czynniki środowiskowe, takie jak palenie papierosów, niewłaściwa dieta i nadmierna ekspozycja na słońce. Wczesne stadia AMD nie wykazują objawów, ale lekarze mogą wykryć chorobę i inne problemy z oczami dzięki regularnym kompleksowym badaniom.
W dalszych krokach uczeni chcą sprawdzić, jak jagody goji działają u pacjentów we wczesnym stadium AMD.
Na podstawie:
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »
Jaskra jest ciężką chorobą oczu prowadzącą do trwałego i nieodwracalnego uszkodzenia nerwu wzrokowego, czyli praktycznie do ślepoty. Oczywiście samo zachorowanie nie prowadzi zawsze do całkowitej utraty wzroku, jednak choroby tej nie wolno lekceważyć. czytaj dalej »
Zaćma, znana też jako katarakta polega na prowadzącym do zaburzeń w ostrości widzenia zmętnieniu soczewki oka. Należy do chorób związanych z wiekiem, choć na jej występowanie mają wpływ także inne czynniki (urazy, stosowane leki czy inne schorzenia). czytaj dalej »