Strona głównaZdrowieJadasz smażone potrawy? Ryzyko: przedwczesna śmierć

Jadasz smażone potrawy? Ryzyko: przedwczesna śmierć

Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
Jadasz smażone potrawy? Ryzyko: przedwczesna śmierć [fot. mrpizzamandc from Pixabay]
Dania typu smażony kurczak i smażone ryby czy skorupiaki wiązały się z wyższym ryzykiem wcześniejszego zgonu, szczególnie wśród młodszych kobiet (w wieku 50-65 lat).

Aż jedna trzecia dorosłych Amerykanów jada fast food codziennie, a wcześniejsze badania wskazywały, że większe ilości w diecie oznaczają wyższe ryzyko i chorób .

Uczeni z USA postanowili sprawdzić teraz związek smażonego jedzenia ze śmiercią z jakiejkolwiek przyczyny, a w szczególności ze zgonem związanym z sercem i nowotworem.

Ponad sto tysięcy kobiet w wieku 50 - 79 lat wypełniło kwestionariusze obejmujące dokładne informacje o diecie. Dane o sposobie odżywiania się zebrano w latach dziewięćdziesiątych, a zdrowie uczestniczek monitorowano do 2017 roku.

Po uwzględnieniu różnych czynników, takich jak styl życia, ogólna jakość diety, poziom wykształcenia i poziom dochodów, okazało się, że regularne serwowanie sobie smażonych potraw oznaczało wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, a w szczególności z powodu chorób serca. Kobiety, które jadły co najmniej jedną porcję smażeniny dziennie, miały o 8 proc. wyższe ryzyko śmierci w badanym okresie w porównaniu do kobiet unikających takich posiłków.

Jedna lub więcej porcji smażonego kurczaka dziennie miała związek z o 13 proc. wyższym zagrożeniem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i o 12 proc. wyższym prawdopodobieństwem zgonu w wyniku zaburzeń pracy serca lub w porównaniu do diety bez tego dania.

Ograniczenie smażonych potraw, zwłaszcza smażonego kurczaka i smażonych ryb lub skorupiaków, może mieć klinicznie znaczący wpływ na całe zdrowie publiczne, uważają autorzy badań.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy