25-09-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Szczepienia jest szczególnie rekomendowane dzieciom, osobom starszym i cierpiącym z powodu chorób, które grypa może intensyfikować (astma, choroby płuc i choroby serca) oraz ludziom żyjącym w dużych społecznościach, takich jak koszary czy akademiki. Większość aptek oferuje szczepionki, ich cena jest relatywnie niska (biorąc pod uwagę koszty leczenia grypy i jej powikłań).
DietaOdpowiedni sposób odżywiania się pomaga wzmocnić odporność:
- - guawa, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, kiwi, kapusta, brokuły, słodka papryka;
- jedzenie stanowiące dobre źródło beta-karotenu: dynia, słodkie ziemniaki, brokuły, szpinak i brzoskwinie (świeże i suszone);
- jedzenie bogate w kwasy tłuszczowe : tłuste ryby (tuńczyk, sardynki) i artykuły wzbogacone omega-3;
- żywność zawierająca : ryby, owoce morza (zwłaszcza ostrygi), mięso, drób, jaja, sery, mleko, masło orzechowe i produkty z nieprzetworzonego zboża;
- produkty zawierające niektóre organizmy zdolne do fermentacji, np . jogurty z Lactobacillus
- i beta-karoten to dwa najpotężniejsze przeciwutleniacze w produktach żywnościowych - wzmacniają odporność i pomagają organizmowi walczyć z chorobami oraz infekcjami.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają podobną funkcję do jogurtów zawierających żywe kultury Lactobacillus i / lub Bifidobacterium - wzmacniają odporność poprzez stymulację organizmu do wytworzenia cytokin, które biorą udział w zwalczaniu zakażeń.
Cynk to niezbędny pierwiastek śladowy, który również pobudza organizm do zwalczania infekcji.
SuplementyOgólnie rzecz ujmując, każdy, kto stosuje dobrze zbilansowaną dietę, nie potrzebuje suplementów. Jednak osoby narażone na większe ryzyko zachorowania, powinny rozważyć regularne zażywanie zestawu witamin i minerałów. Szczególnie poleca się produkty z zawartością witaminy C, beta-karotenu i mikroelementów, takich jak cynk i selen.
Herbata
Poleca się picie dużej ilości herbaty. Naukowcy z Bostonu odkryli, że u ludzi, którzy codziennie raczyli pięcioma do sześciu filiżanek czarnej herbaty, notowano impuls w tej części układu immunologicznego, który działa jako pierwsza linia obrony przed zakażeniem.
StresWarto kontrolować poziom stosując techniki relaksacyjne. Ciągły niepokój powoduje ogromne obciążenie dla układu odpornościowego, a to sprawia, że jest się bardziej podatnym na infekcje.