Strona głównaZdrowieGruszki - element zdrowej diety

Gruszki - element zdrowej diety

Owoce powinny stanowić 20 procent naszej codziennej diety - zaleca się spożycie 3 do 5 ich porcji dziennie. Odpowiednia ilość pomoże zadbać o kondycję oraz sylwetkę.
Gruszki - element zdrowej diety [© Anette Linnea Rasmus - Fotolia.com] Gruszki są doskonałym źródłem witamin i soli mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i wody oraz minimalną zawartość tłuszczu wartość kaloryczna gruszki jest niższa w porównaniu do innych produktów.

Owoce gruszki są bardzo zdrowe i, wbrew panującej opinii, nie są ciężkostrawne. Gruszkę mogą jeść nawet osoby o bardzo wrażliwym żołądku. Wysoka zawartość błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów nadaje im niepowtarzalne właściwości.

Owoce odżywią zmęczony organizm, dodadzą sił witalnych i poprawią nastrój, a dodatkowo poprawi elastyczność skóry oraz nada jej wyjątkowy blask. Doskonale nadają się dla tych, którzy podjęli walkę ze zbędnymi kilogramami oraz osób mających problemy z trawieniem. Ten przecierowy, owocowy koktajl z gruszki przypadnie do gustu również kobietom w ciąży i młodym mamom, które bez wahania mogą podawać go swoim pociechom

Owoce gruszki są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, ochronne proteiny dla organizmu. Gruszki są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina A, C i E, pozwalające nam chronić się przed wolnymi rodnikami, pojawiającymi się w wyniku palenia papierosów, stresu, wystawiania się na promieniowanie słoneczne oraz zanieczyszczenia. Fakty te są odpowiedzialne za niszczenie komórek, w wielu przypadkach nieodwracalne. Niskie spożycie owoców i warzyw należy do 10 ryzyk powodujących przedwczesną śmierć. Jest ono odpowiedzialne za nowotwory, schorzenia układu krwionośnego oraz ataki serca. Pamiętajmy, że odpowiednia ilość porcji owoców (np. gruszki) zjedzonych w ciągu dnia pomoże zapobiegać tym schorzeniom, a nam zapewni zdrowie, kondycję oraz dobre samopoczucie.

źródło: Ogrody Natury

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 16:11:02, 02-09-2009 krystynacz46

    Zjadam codziennie ,uwielbiam je ,niestety powodują wzdęcia.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy