07-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Suplementy witaminowe i mineralne są coraz powszechniejsze. W Stanach Zjednoczonych. około połowa badanych twierdzi, że stosuje co najmniej jeden suplement diety, a jedna trzecia sięga po multiwitaminy. Jednak to nie zawsze jest bezpieczne.
Po suplementy częściej sięgają kobiety niż mężczyźni i osoby starsze niż młodsze. Zażywa się je z wielu powodów, w tym dla poprawy ogólnego stanu zdrowia, zapobiegania chorobom, czy spowolnienia postępu istniejącej już choroby.
Witaminy i minerały są dostępne w różnych postaciach, w tym w formie multiwitamin, w parach (np. produkty zawierający witaminy D i wapń), a także jako pojedyncze substancje (np. witamina C, kwas foliowy).
Eksperci z niezależnej grupy USPSTF (U.S. Preventive Services Task Force) ustalili jednak, że obecne dowody są niewystarczające, aby ocenić bilans korzyści i szkodliwości stosowania określonych witamin w profilaktyce lub raka.
The Task Force wskazuje, że obecne dowody są niedostateczne, aby ocenić pozytywne i negatywne skutki środków odżywczych dla zapobiegania chorobom układu krążenia i raka. Wyjątek stanowią beta-karoten i witamina E, które nie są polecane w prewencji tych chorób, a wręcz mogą być szkodliwe.
USPSTF przeanalizowała 24 badania dotyczące zażywania suplementów z witaminami lub składnikami mineralnymi. Nie odnotowano dowodów na korzystny wpływ suplementów na choroby układu krążenia, nowotwory lub ogólną śmiertelność.
Jeżeli chodzi o , niektóre badania wykazały zwiększone ryzyko raka płuc. Część testów wskazała na zwiększone ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, ale nie odnotowano istotnej różnicy między grupami interwencji i kontrolnymi w najdłuższej obserwacji. W jednym z testów odkryto zwiększone ryzyko złamań szyjki kości udowej u kobiet po menopauzie.
Co do , w trzech badaniach odnotowano występowanie chorób sercowo-naczyniowych. Jedno badanie wykazało u kobiet mniejszą śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych w grupie interwencji, ale śmiertelność w wyniku zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu nie różniła się statystycznie. Jedno badanie dowiodło zwiększonego ryzyka udaru krwotocznego w grupie interwencji.
Ponadto nie stwierdzono żadnego wpływu witaminy E na miejscowo-specyficzne zachorowania na raka, chociaż wyniki dla raka prostaty były niejasne - w jednym z badań odkryto niższą zachorowalność na , ale efekt ten nie utrzymał się przy dłużsej obserwacji. Co więcej, w testach dotyczących wpływu selenu i witaminy E dostrzeżono zwiększone ryzyko zachorowania na raka prostaty po dłuższej obserwacji.
Jeśli chodzi o beta-karoten, analiza badań klinicznych wykazała, że nie zmniejsza on ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych oraz ogólnej zachorowalności na raka, albo umieralności z powodu raka. Niektóre badania zaś wykazały wręcz zwiększone ryzyko zachorowalności i umieralności na raka płuca oraz śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny u uczestników z wysokim ryzykiem bazowym ryzykiem raka płuc. Metaanaliza badań dotyczących beta-karotenu wykazała zwiększone ryzyko zachorowania na raka płuc u tych, którzy palili papierosy.
W odniesieniu do , przeanalizowane badania nie wykryły wpływu tego pierwiastka na wskaźnik chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki związane z nowotworami były niejasne - chociaż jedno z badań wykazało niższe prawodpodobieństwo rozwoju raka, inne nie dowiodło ochronnego efektu tego minerału.
W przypadku witaminy C nie ustalono jakiegokolwiek (statystycznie ważnego) wpływu jej zażywania na prawdopodobieństwo chorób sercowo-naczyniowych, raka lub śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Podobne wyniki uzyskano w badaniach oddziaływania i .
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »