Strona głównaZdrowieGrillowanie i inna obróbka w wysokiej temperaturze a nadciśnienie

Grillowanie i inna obróbka w wysokiej temperaturze a nadciśnienie

Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Grillowanie i inna obróbka w wysokiej temperaturze a nadciśnienie  [fot. Dominik Hintz from Pixabay]
Naukowcy przeanalizowali sposoby przygotowania posiłków i rozwój u dziesiątek tysięcy osób, które regularnie jadły wołowinę, drób lub ryby. Początkowo żaden uczestnik nie miał nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca ani raka. Stan zdrowia tych ludzi monitorowano przez kilkanaście lat.

Wśród uczestników, którzy deklarowali jedzenie co najmniej dwóch porcji czerwonego mięsa, kurczaka lub ryby tygodniowo, ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego było:

o 17 proc. wyższe w przypadku osób, które grillowały, smażyły lub piekły wołowinę, kurczaka bądź rybę częściej niż 15 razy w miesiącu, w porównaniu z osobami serwującymi sobie takie dania rzadziej niż 4 razy w miesiącu;

o 15 procent wyższe u tych, którzy wolą mocno wysmażone jedzenie, w porównaniu z tymi, którzy wolą mniej obrobione temperaturowo mięso;

o 17 procent wyższe u osób, które dostarczały sobie najwięcej heterocyklicznych amin aromatycznych (HAA) - substancji powstających, gdy białko mięsa jest zwęglone lub wystawione na działanie wysokich temperatur - w porównaniu z osobami o najniższym ich spożyciu.

Jak zauważono, związek między temperaturą gotowania, wysmażeniem i nadmiernym ciśnieniem krwi był niezależny od ilości lub rodzaju żywności. - Związki wytwarzane podczas gotowania mięsa w wysokich temperaturach skutkują stresem oksydacyjnym, i , to z kolei może prowadzić do zwiększonego prawdopodobieństwa nadciśnienia - wyjaśnia dr Gang Liu zs Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.

Stres oksydacyjny, stany zapalne i insulinooporność oddziałują na wewnętrzne wyścielenie naczyń krwionośnych i mają związek z rozwojem , procesu, który leży u podstaw chorób serca i powoduje zwężenie tętnic.

- Nasze odkrycia sugerują, że jeśli nie jesz „przegotowanych" mięsnych i rybnych posiłków i unikasz stosowania metod gotowania na otwartym ogniu i/lub w wysokiej temperaturze, w tym grillowania i pieczenia, to możesz zmniejszyć ryzyko nadciśnienia - uważa dr Liu.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy