Strona głównaZdrowieGrillowane czerwone mięso szkodzi sercu

Grillowane czerwone mięso szkodzi sercu

Grillowanie i smażenie jest bardzo modne i najlepsi kucharze całego świata uczą, jak przygotować najdoskonalsze burgery czy steki. Jednak karmelizacja mięsa w wysokiej temperaturze może być szkodliwa dla zdrowia.
Grillowane czerwone mięso szkodzi sercu [fot. Reinhard Thrainer from Pixabay]
Jedzenie czerwonego przetworzonego mięsa zwiększa ilość związku białkowego, który może podwyższać ryzyko chorób serca, i powikłań .

Kiedy jest smażone lub grillowane w wysokich temperaturach, wytwarzane są związki zwane końcowymi produktami glikacji (inaczej AGE), które mogą gromadzić się w organizmie i zakłócać normalne funkcjonowanie komórek.

Duże ilości jedzenia bogatego w AGE może zwiększyć całkowite dzienne spożycie AGE o 25 procent, a ich wyższy poziom przyczynia się do sztywnienia naczyń i mięśnia sercowego, oraz stresu oksydacyjnego.

Uczeni z University of South Australia. przeanalizowali dwie diety - jadna była bogata w czerwone mięso i przetworzone produkty zbożowe, a druga obfitowała w artykuły mleczne, pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe, a także białe mięso, przy czym w przypadku drugiej diety posiłki były gotowane na parze, duszone, czy gotowane w koszulce. Okazało się, że sposób odżywiania się bogaty w czerwone mięso znacząco podnosił poziom AGE we krwi, co sugeruje, że może przyczyniać się do rozwoju chorób.

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że choroby sercowo-naczyniowe (cardiovascular disease, CVD), którym w znacznej części można zapobiegać, są główną przyczyną zgonów na całym świecie,

Jakkolwiek wciąż nie wszystko jest wyjaśnione w odniesieniu do powiązań dietetycznych AGE z chorobami przewlekłymi, przedstawione badania pokazują, że jedzenie czerwonego mięsa zmienia poziom tych związków. Wniosek jest dość oczywisty: jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko chorób serca, musimy ograniczyć ilość czerwonego mięsa w diecie lub zastanowić się, jak je zdrowiej przygotowywać. Wolniejsze gotowanie jest zdrowszym sposobem obróbki mięsa niż jego smażenie czy .

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy