14-06-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Grupa polskich naukowców, zbadała poziom emisji szkodliwych substancji uwalnianych przez grille ogrodowe. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują jednoznacznie, że najbezpieczniejsze dla zdrowia jest grillowanie na grillu gazowym. Najgorzej w testach wypadły grille węglowe.
Zespół badawczy pod kierownictwem dr. hab. inż. Artura Badydy, profesora Politechniki Warszawskiej, poddał badaniu trzy typy – opalane węglem drzewnym, brykietem węglowym oraz zasilane gazem płynnym. Badanie obejmowało pomiar stężenia pyłu PM2,5 i oznaczenie składu chemicznego szesnastu najbardziej niebezpiecznych związków z grupy WWA (węglowodory aromatyczne).
PM2,5 – aerozol atmosferyczny, uznawany jest przez Światową Organizację Zdrowia za jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia człowieka czynników wśród . WWA to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne emitowane podczas spalania różnego rodzaju paliw, również tych używanych do grillowania. Część z nich ma udowodnione działanie rakotwórcze, inne są o nie podejrzewane.
Eksperci przeprowadzili dwa pomiary – pierwszy z użyciem pustych grilli, kiedy poddano próbie jedynie spalane paliwo, drugi – po umieszczeniu na grillach identycznych potraw.
– W badaniu zdecydowanie najlepiej wypadły grille gazowe, opalane czystym propanem. W strumieniu gazów odlotowych z tego rodzaju grilla nie stwierdzono obecności żadnego z 16 analizowanych węglowodorów aromatycznych, a obecność szkodliwego pyłu była znacząco mniejsza w porównaniu do grilli opalanych węglem drzewnym i brykietem – komentuje dr hab. inż. Artur Badyda, profesor Politechniki Warszawskiej.
Najgorzej w zestawieniu wypadł grill opalany brykietem węgla drzewnego, w którym łącznie stwierdzono obecność 13 z 16 analizowanych WWA, zarówno podczas przygotowywania żywności, jak i spalania samego paliwa. W przypadku grilla na brykiet, podczas spalania paliwa stwierdzono obecność kilku rodzajów WWA, natomiast podczas stężenie WWA wzrosło. Zwiększyła się także znacząco różnorodność identyfikowanych substancji stwarzających zagrożenie dla zdrowia.