Strona głównaZdrowieGrill - smacznie i zdrowo

Grill - smacznie i zdrowo

Za chwilę rozpocznie się długi majowy weekend, stanowiący dla wielu Polaków początek grillowego sezonu. Z półek już znikają akcesoria i produkty przydatne w tej formie gotowania na świeżym powietrzu. Polacy grillują chętnie i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami. Co zrobić, by przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe? Jakich dodatków używać, by nie dać się grillowej nudzie?
Grill - smacznie i zdrowo [© LianeM - Fotolia.com] Kiedy robi się ciepło i bezdeszczowo, jak najwięcej czasu staramy się spędzić na dworze. Wychodzimy z domu, do którego nie chcemy zbyt szybko wrócić po długiej zimie. Wyjmujemy z piwnicy naszego , rozpoczyna się sezon spotkań w plenerze, któremu towarzyszą nowe, lżejsze przekąski. O czym należy pamiętać? Przede wszystkim o tym, że zbyt długi czas grillowania niekorzystnie wpływa na smak i jakość potraw. Tracą one wartości odżywcze, stają się suche i ciężkostrawne.

- Nie zapominajmy, że produkty, które wymagają dłuższego przygotowania, nie mogą być umieszczane bezpośrednio na ruszcie, ponieważ tłuszcz, który dostaje się do paleniska, powoduje powstanie szkodliwego dla naszego organizmu dymu – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo".

Aromaty i warzywa z grilla

Jak sprawić, by były jeszcze lepsze? Użyjmy marynat zrobionych na bazie miodu, musztardy, octu winnego czy ketchupu. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne i efekt może być zachwycający. Odpowiednia marynata pomaga wydobyć smak potraw, a zapach zniewala. Możemy również sięgnąć po farsze, które idealnie pasują do warzyw. W wersji dla wegetarian wykorzystajmy np. kozi ser, a do tradycyjnego wariantu użyjmy np. mięsa mielonego. Do tego wszystkiego nie zapominajmy o kolorowych i chrupiących warzywach.

Na wiosnę wybór jest ogromny np. bakłażany, pomidory czy cukinie doskonale nadają się na ciepłe przekąski. Można je także dodać do szaszłyków lub przygotować lekką i zdrową sałatkę, ale warzywa powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta! Stanowią one doskonały dodatek do mięsa, jak i pomagają w uwolnieniu zawartych w nim cennych składników.

- Pomidory, papryka czy natka pietruszki idealnie pasują do mięs, które są źródłem cennego . Dodatkowo witamina C zawarta w tych warzywach, ułatwia przyswajanie tego mikroelementu przez nasz organizm – tłumaczy Piskała.

Jak nie dać się grillowej nudzie?


Okazuje się, że Polacy znają odpowiedź na to pytanie. Nie boimy się eksperymentować i łączyć różnych produktów. Jesteśmy kreatywni i ciągle poszukujemy nowych smaków. Coraz częściej sięgamy po krewetki czy ryby. Jest to świetny wybór, ponieważ są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Inspiracje do stworzenia nowych potraw czerpiemy nie tylko z rodzinnego domu, ale też z innych kuchni.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy