11-10-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, myszy karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu zyskał około 18 procent mniej na wadze, gdy podawano im do picia sok grejpfrutowy w porównaniu do zwierząt pijących wodę.
Testy na myszach dowiodły, że poza mniejszą wagą, zwierzęta pijące sok cechowały się lepszymi wskaźnikami metabolicznymi, takimi jak niższy poziom insuliny i glukozy we krwi.
Niższy poziom wskazuje wyższą wrażliwość na ten hormon. To o tyle ważne, że wiadomo, iż osoby o niskiej wrażliwości na insulinę cechują się wyższym ryzykiem rozwoju .
Sok grejpfrutowy już we wcześniejszych badaniach został powiązany z utratą masy ciała. Wiele popularnych diet Hollywood obejmuje jego spożycie. Niemniej jednak wyniki testów nierzadko były niespójne.
Zwierzęta podzielono na sześć grup i stosowano u nich albo diety o wysokim, albo o niskim poziomie tłuszczów. Poza tym gryzoniom podawano sok grapefruitowy, słodzoną wodę, wodę z naringiną (składnikiem grejpfrutów), lub metforminę (lek na cukrzycę).
Sok grejpfrutowy rozcieńczono wodą i dodano sacharynę dodano dla zamaskowania gorzkiego smaku w soku. Zwierzętom, które piły wodę, podawano taką ilość glukozy i sacharyny, jak zwierzętom na diecie zawierającej sok grejpfrutowy.
Okazało się, że jedynie myszy pijące sok grejpfrutowy straciły na wadze. Uczeni nie zidentyfikowali jednak związku, w owocach, który za to odpowiadał.
Wyniki badań opublikowano w magazynie PLOS ONE.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »