Strona głównaZdrowieGotowanie w domu jest zdrowsze i oznacza dostarczanie mniej kalorii

Gotowanie w domu jest zdrowsze i oznacza dostarczanie mniej kalorii

Ludzie, którzy często gotują posiłki w domu, jedzą zdrowiej i dostarczają sobie mniej kalorii niż ci, którzy rzadko decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków.
Gotowanie w domu jest zdrowsze i oznacza dostarczanie mniej kalorii [fot. Steve Buissinne from Pixabay]
- Kiedy ludzie posiłki głównie w domu, przyjmują mniej węglowodanów, i tłuszczu niż osoby, które zamawiają jedzenie czy stołują się poza domem, i to nawet jeśli ci pierwsi nie starają się - mówi Julia A. Wolfson z Johns Hopkins Center for a Livable Future.

Odkrycia wskazują również, że ci, którzy często gotowali w domu - sześć do siedmiu dni w tygodniu - przyjmowali mniej kalorii, kiedy jedli poza domem.

Przez kilkadziesiąt dni monitorowano nawyki żywieniowe u kilku tysięcy ludzi. Oceniano, przez ile dni w tygodni uczestnicy gotowali w domu i analizowano skład stosowanych przez nich diet.

- Otyłość to nasilający się problem zdrowia publicznego, który przyczynia się do innych poważnych problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy, nadciśnienia i chorób serca. Dowody wskazują, że ludzie, którzy gotują w domu, stosują zdrowszą dietę. Ważne jest też, aby edukować ludzi na temat korzyści płynących z gotowania w domu, identyfikować strategie, które zachęcają i umożliwiają częstsze samodzielne przygotowanie posiłków; niezależnie od tego, jak ludzie gotują, dokonują wówczas zdrowszych wyborów dietetycznych, niż gdy jedzą poza domem - mówi Wolfson.

Według Wolfson, nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania, które pozwoliłoby ludziom częściej gotować. - Ograniczenia czasowe i finansowe są istotnymi przeszkodami w zdrowym gotowaniu, a częste gotowanie nie jest możliwe dla wszystkich. Jednak ludzie, którzy rzadko przyrządzają posiłki, mogą skorzystać z lekcji , przygotowywania menu, coachingu, czy też umiejętności robienia zakupów i odczytywania ilości kalorii w menu w restauracjach - wskazuje badaczka.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy