16-06-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ludzie, którzy często gotują posiłki w domu, jedzą zdrowiej i dostarczają sobie mniej kalorii niż ci, którzy rzadko decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków.
- Kiedy ludzie posiłki głównie w domu, przyjmują mniej węglowodanów, i tłuszczu niż osoby, które zamawiają jedzenie czy stołują się poza domem, i to nawet jeśli ci pierwsi nie starają się - mówi Julia A. Wolfson z Johns Hopkins Center for a Livable Future.
Odkrycia wskazują również, że ci, którzy często gotowali w domu - sześć do siedmiu dni w tygodniu - przyjmowali mniej kalorii, kiedy jedli poza domem.
Przez kilkadziesiąt dni monitorowano nawyki żywieniowe u kilku tysięcy ludzi. Oceniano, przez ile dni w tygodni uczestnicy gotowali w domu i analizowano skład stosowanych przez nich diet.
- Otyłość to nasilający się problem zdrowia publicznego, który przyczynia się do innych poważnych problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy, nadciśnienia i chorób serca. Dowody wskazują, że ludzie, którzy gotują w domu, stosują zdrowszą dietę. Ważne jest też, aby edukować ludzi na temat korzyści płynących z gotowania w domu, identyfikować strategie, które zachęcają i umożliwiają częstsze samodzielne przygotowanie posiłków; niezależnie od tego, jak ludzie gotują, dokonują wówczas zdrowszych wyborów dietetycznych, niż gdy jedzą poza domem - mówi Wolfson.
Według Wolfson, nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania, które pozwoliłoby ludziom częściej gotować. - Ograniczenia czasowe i finansowe są istotnymi przeszkodami w zdrowym gotowaniu, a częste gotowanie nie jest możliwe dla wszystkich. Jednak ludzie, którzy rzadko przyrządzają posiłki, mogą skorzystać z lekcji , przygotowywania menu, coachingu, czy też umiejętności robienia zakupów i odczytywania ilości kalorii w menu w restauracjach - wskazuje badaczka.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »