Strona głównaZdrowieGotowane pomidory są najzdrowsze i najsilniej chronią przed rakiem

Gotowane pomidory są najzdrowsze i najsilniej chronią przed rakiem

Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Gotowane pomidory są najzdrowsze i najsilniej chronią przed rakiem [fot. ivabalk from Pixabay]
Gotowane mają silniejsze właściwości chroniące przed chorobami serca i nowotworami, i to, pomimo utraty witaminy C podczas obróbki termicznej, mówią naukowcy z Cornell University. Wszystko dlatego, że gotowanie znacznie zwiększa poziom korzystnych fitozwiązków.

- Obróbka cieplna istotnie poprawia wartość odżywczą pomidorów poprzez zwiększenie zawartości likopenu (fitozwiązku odpowiadającego za czerwony kolor tych warzyw) i nasilenia jego aktywności przeciwutleniającej - mówi Rui Hai Liu z Cornell University.

Pomidory podgrzewano do 88 stopni Celsjusza przez dwie minuty, przez kwadrans i pół godziny. Zawartość spadła odpowiednio o 10, 15 i 29 procent w porównaniu z surowymi, niegotowanymi warzywami. Jednak ilość korzystnego dla zdrowia trans-likopenu w gotowanych pomidorach zwiększyła się odpowiednio o 54, 171 i 164 procent. Ilość cis-likopenu z kolei (łatwo wchłanianego przez organizm) wzrosła odpowiednio o 6, 17 i 35 procent; poza tym poziom przeciwutleniaczy w podgrzewanych pomidorach urósł o 28, 34 i 62 procent. Ma to szczególne znaczenie, dlatego że przeciwutleniacze pełnią istotną rolę - chronią organizm człowieka przed uszkodzeniem komórek i tkanek, do którego dochodzi, gdy uwalniane są pod wpływem różnych procesów szkodliwe cząsteczki o nazwie wolne rodniki.

, kartenoid znajdujący się w pomidorach i innych roślinach, od dawna znany jest jako silny , który osłabia ryzyko raka i chorób serca. Podczas gdy aktywność przeciwutleniająca warzyw jest zwiększona dzięki procesowi gotowania, równocześnie następuje jednak utrata witaminy C następuje. W każdym razie w tym wypadku warto zadbać o większe dawki likopenu, ponieważ niszczy ponad 10 razy więcej wolnych rodników niż np. .

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy