Strona głównaZdrowieGluten - czy naprawdę jest wrogiem?

Gluten - czy naprawdę jest wrogiem?

Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
Gluten - czy naprawdę jest wrogiem? [Gluten, © bg-pictures - Fotolia.com] Liczba zadeklarowanych osób z nietolerancją, uczuleniem lub nadwrażliwością na jest coraz większa. Jeszcze parę lat temu dietę bezglutenową stosowały tylko osoby chore na celiakię. Obecnie stosowana jest ona również przez osoby zdrowe. Nie zawsze jednak ma to racjonalne uzasadnienie.

Co to jest gluten?


Gluten to białko, które znajduje się między innymi w takich zbożach jak pszenica, pszenżyto, żyto oraz jęczmień. Są dwie frakcje białka, które go tworzą – glutenina i gliadyna. Ta druga może mieć szkodliwy wpływ na organizm. Gluten jest składnikiem nie tylko produktów spożywczych na bazie zbóż, ale również jest stosowany jako dodatek w wędlinach, słodyczach oraz w produktach mlecznych. Często jest również dodawany do leków oraz suplementów diety.

Komu i w jaki sposób szkodzi gluten?


Nie jest prawdą, że gluten szkodzi każdemu. Negatywnie wpływa on na zdrowie osób uczulonych na ten składnik oraz tych, które są na niego nadwrażliwe oraz cierpią na celiakię. Celiakia jest najpoważniejszym, trwałym schorzeniem związanym z nietolerancją glutenu - reakcją immunologiczną na białka zbożowe. Prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita, co uniemożliwia wchłanianie przez organizm substancji odżywczych.

Alergia na gluten może mieć charakter przemijający, jednak zdarza się również, że pozostaje na całe życie. Jej objawami są najczęściej biegunka, wymioty, zmiany skórne (np. atopowe zapalenie skóry), wodnisty katar. Gluten jest jednym z najczęściej występujących alergenów pokarmowych. Spośród wszystkich zbóż zawierających te białka, pszenica uczula najbardziej.

Nadwrażliwość na gluten nie jest związana ani z celiakią, ani z alergią na ten składnik. Jest to przypadek, w którym wyniki badań diagnostycznych wykazały negatywny wynik przeciwciał, brak podwyższonego poziomu IgE oraz, w którym nie występuje zanik kosmków jelitowych, a pomimo tego spożycie glutenu powoduje niepożądane objawy. Możliwa jest wtedy obecność przeciwciał antygliadynowych AGA (IgA i/lub IgG). Nadwrażliwość sprawia, że układ pokarmowy reaguje na gluten biegunką, zaparciami, wzdęciami, refluksem żołądkowo-przełykowym oraz aftami w jamie ustnej.

Jedyne lekarstwo - dieta


Lekarstwo na , alergię na gluten i nietolerancję pokarmową na ten składnik jest tylko jedno – . Oznacza to całkowite wykluczenie z jadłospisu glutenu. W diecie tej stosuje się zamienniki produktów pszenicznych, czyli produkty zawierające mąkę kukurydzianą, ryżową, sojową lub gryczaną, komosę ryżową, amarantusa. Polecane są również orzechy, kasza jaglana, ciecierzyca, ziarna słonecznika, czy siemię lniane. Dieta zawierać może ryby, mięso, jajka, warzywa, owoce oraz produkty mleczne, po uprzednim sprawdzeniu czy nie jest do nich dodawany gluten. Stosowanie diety bezglutenowej przez osoby chore na celiakię wymagane jest do końca życia. Natomiast w przypadku alergii czy nadwrażliwości na gluten, dieta może być stosowana tylko czasowo.

Czy każdy powinien wykluczyć gluten z diety?


Większość ludzi nie ma problemów związanych z glutenem. Dieta bezglutenowa stała się bardzo popularna, jednak często jest stosowana bez uzasadnienia i wskazań zdrowotnych, a jedynie na fali mody. Dlatego należy pamiętać, że wykluczenie glutenu z diety wymaga uzupełnienia witamin i mikroelementów z innych źródeł niż popularne zboża, w szczególności w witaminy z grupy B.

Przeczytaj także


Celiaklia - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć