23-12-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wypijana codziennie filiżanka herbaty może pomóc cieszyć się lepszym zdrowiem w starszym wieku.
Kluczowe są tu flawonoidy, które naturalnie występują w właśnie, ale nie tylko, więc jeśli nie lubisz tego napoju, pomocne będą: jabłka, , owoce cytrusowe, jagody i inne.
Od dawna wiadomo, że flawonoidy przydają wielu korzyści zdrowotnych - jednak nowe badania na Uniwersytetcie Edith Cowan pokazują, że mogą być dla nas jeszcze lepsze niż wcześniej sądzono.
Badania z udziałem kilkuset starszych kobiet pokazały, że u pań stosujących dietę z dużą ilością flawonoidów, prawdopodobieństwo wystąpienia rozległego zwapnienia aorty brzusznej (abdominal aortic calcification, AAC) jest znacznie mniejsze.
Zwapnienie aorty brzusznej oznacza poważne zaburzenia funkcji największej tętnicy w ciele, która dostarcza natlenioną krew z serca do narządów jamy brzusznej i kończyn dolnych. Oznacza ono wyższe ryzyko sercowo-naczyniowe, w tym zagrożenie i . Co więcej, zaburzenie ma związek z wyższym prawdopodobieństwem demencji w starszym wieku.
Istnieje wiele źródeł flawonoidów, ale niektóre zawierają ich szczególnie duże ilości. - W większości populacji ograniczona grupa pokarmów i napojów - wyjątkowo bogatych we flawonoidy - odpowiada za ogólne spożycie tych związków. - Dostarczamy je sobie głównie z czarnej lub zielonej herbaty, jagód, truskawek, pomarańczy, , jabłek, winogron (także rodzynek) i gorzkiej czekolady - mówi Ben Parmenter, współautor badań.
Grupa flawonoidów
Istnieje wiele różnych rodzajów . W każdym razie uczestniczki o ich największej ogólnej ilości w diecie miały o 36-39 proc. niższe ryzyko rozległego AAC niż pozostałe panie.
Czarna herbata była głównym źródłem wszystkich flawonoidów w badanej grupie i powiązano ją ze znacznie niższym prawdopodobieństwem rozległego AAC. W porównaniu z paniami, które nie piły herbaty, uczestniczki pijące od dwóch do sześciu filiżanek tego napoju dziennie, miały o 16-42 proc. niższe prawdopodobieństwo wystąpienia rozległego AAC.
Nie tylko herbata
Chociaż czarna herbata była głównym źródłem flawonoidów w badaniu, można czerpać korzyści z tych substancji także dzięki innym źródłom.
- Wyższy poziom flawonoidów ze źródeł innych niż herbata również wydaje się chronić przed nadmiernym zwapnieniem tętnic - wskazuje Parmenter. Zaznacza jednak, że soki owocowe, czerwone wino i czekolada nie dawały spodziewanych efektów, warto więc sięgnąć raczej po określone owoce czy orzechy.
Na podstawie: