24-05-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Badania pokazały, że wyciągi z pomidorów z dwóch różnych odmian uprawianych w południowych Włoszech hamują wzrost komórek raka żołądka i cechy złośliwe nowotworu.
Działanie przeciwnowotworowe ekstraktu wydaje się nie mieć związku z konkretnymi składnikami, takimi jak likopen, ale raczej wydaje się, że całe pomidory powinny być brane pod uwagę w tym kontekście", mówią badacze z Centrum Badań Onkologicznych w Mercogliano (Centro Ricerche Oncologiche Mercogliano - CROM).
Eksperymenty przeanalizowały wyciągi lipofilowe z całych pod kątem ich oddziaływania na różne cechy linii komórek . Ekstrakty zarówno z odmiany pomidorów San Marzano, jak i Corbarino były w stanie hamować wzrost i namnażanie złośliwych komórek. Leczenie ekstraktami z całych pomidorów wpłynęło na kluczowe procesy w komórkach, utrudniając ich migrację, zatrzymując cykl komórkowy, a ostatecznie powodując śmierć komórek rakowych przez apoptozę (programowaną śmierć komórki).
Uzyskane wyniki skłaniają do dalszej oceny potencjalnego zastosowania określonych składników odżywczych nie tylko w profilaktyce raka, ale także jako strategia wspierająca konwencjonalne terapie. Różne gatunki pomidorów mogą wywierać odmienne skutki, w różnych stadiach określonego nowotworu, oceniają uczeni.
Rak żołądka jest czwartym najczęściej występującym rodzajem raka na świecie i ma związek z czynnikami genetycznymi, zakażeniem Helicobacter pylori i niewłaściwymi nawykami żywieniowymi, takimi jak spożywanie dużych ilości wędzonych i .
Pomidory są dość popularne na całym świecie i stanowią jeden z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, która - jak sie powszechnie uważa - obniża ryzyko raka. Dotychczas analizowano różne wybrane składniki pomidorów pod kątem ich zdolności do przeciwdziałania wzrostowi nowotworów, niewiele badań zaś testowało wpływ pomidorów w całości, mówią autorzy.
Wyniki badań opublikowano w Journal of Cellular Physiology.
Na podstawie: