29-03-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Przegląd kilku dużych badań z ponad 60 krajów pokazał, że regularne spożywanie tłustych ryb może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym u osób z grupy wysokiego ryzyka.
Składnikiem, który pełni tutaj główną prozdrowotną rolę, są kwasy tłuszczowe omega-3, które - zdaniem badaczy - są związane z niższym ryzykiem poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak i udary mózgu. Ograniczyły zagrożenie tymi dolegliwościami o około jedną szóstą u osób z grupy wysokiego ryzyka, które jadły dwie porcje ryb bogatych w kwasy omega-3 tygodniowo.
- Jedzenie ryb przez osoby z daje znaczące korzyści ochronne - mówi prof. Andrew Mente z w McMaster Univeristy. Co ciekawe, nie odnotowano tak znacznych korzyści z obecności ryb w tygodniowej diecie osób wolnych od chorób serca.
- Badanie to ma znaczenie dla wytycznych dotyczących jedzenia ryb na całym świecie. Wskazuje, że większa ich ilość w jadłospisie, szczególnie , u pacjentów z chorobami naczyniowymi, może przynieść pewne korzyści sercowo-naczyniowe - wskazuje prof. Mente.
Osoby z niskim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych mogą zyskać pewną ochroną przed tymi problemami zdrowotnymi, jedząc ryby bogate w omega-3, ale jednak zyskują mniej niż ludzie zagrożeni.
W badaniach przejrzano dane mieszkańców USA, Chin, Japonii, Europy, etc. -To zdecydowanie najbardziej zróżnicowane badanie dotyczące spożycia ryb i efektów zdrowotnych takiego odżywiania się; jedyne, które obejmuje dużą ilość danych z krajów o wysokim, średnim i niskim PKB ze wszystkich zamieszkanych kontynentów świata - mówi dr. Salim Yusuf, współautor badań.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczyną zgonów na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich śmierci.
Na podstawie: