01-04-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Resweratrol wykazuje właściwości antyoksydacyjne i znajduje się m. in. w , orzechach włoskich, orzeszkach ziemnych, itp. Uczeni z Baskijskiej Fundacji na rzecz Nauki chcieli sprawdzić, czy zmniejsza ilość tłuszczu gromadzonego w wątrobie.
Przeprowadzono eksperymenty na szczurach. Pierwsza grupa zwierząt była kontrolna i miała swobodny dostęp do pożywienia i wody. Druga była dotknięta stłuszczeniem wątroby i stosowano u niej dietę bogatą w węglowodany, beztłuszczową i okresowo zwierzęta te musiały pościć. Ostatnia grupa gryzoni była taka jak poprzednia, z tą różnicą, że zwierzętom codziennie podawano 10 mg resweratrolu.
Po czterech tygodniach od wszystkich szczurów pobrano próbki wątroby i krwi. Jak się okazało, w trzeciej grupie gryzoni ilość tłuszczu wątrobowego spadła w porównaniu ze zwierzętami, które przyjmowały resweratrol.
Co więcej, zauważono, że po podaniu resweratrolu produkcja substancji prooksydacyjnych - sprzyjających utlenianiu komórek - zmniejszyła się, a zwiększył się poziom naturalnych przeciwutleniaczy wątroby. Eksperci uważają, że wobec tego resweratrol jest w stanie zachować równowagę pomiędzy substancjami przeciwutleniającymi i utleniającymi.
Wreszcie, podawanie resweratrolu zmniejszyło liczbę komórek Kupffera w wątrobie (obecność tych komórek jest związana z rozwojem ) i hamowało rozwój innych uszkodzeń wątroby, takich jak zwłóknienie.
Na podstawie: