Strona głównaZdrowieDrożdże: źródło cennych mikroelementów

Drożdże: źródło cennych mikroelementów

Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu.
Drożdże: źródło cennych mikroelementów [© daffodilred - Fotolia.com] Siła drożdży

Drożdże to niezliczona ilość składników odżywczych, dlatego warto pamiętać o ich . Mikroelementy takie jak chrom i , a przede wszystkim witaminy z grupy B to bogactwa, których dostarczą nam drożdże. Jeśli mamy problemy z odpornością - dostarczą witaminy B2, która pomaga w tworzeniu przeciwciał. Co więcej, witamina B12 ułatwi przyswajanie i wspomoże osoby z anemią. To nie przypadek, że stosowały je już nasze babcie.

Niecodzienne wykorzystanie

Drożdże są składnikiem, który warto stosować nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji. Z racji tego, że zawierają cynk, ich stosowanie ma pozytywny wpływ na nasz wygląd. Masz problemy z wypadaniem włosów lub rozdwajającymi się paznokciami? Zadbaj o udział drożdży w diecie, a kłopoty znikną. Co więcej, warto działać także „z zewnątrz” – kąpiel w naparze z drożdży i kwiatów lipy poprawi i ujędrni twoją skórę!

Dan Cake

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy