24-11-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu.
Siła drożdżyDrożdże to niezliczona ilość składników odżywczych, dlatego warto pamiętać o ich . Mikroelementy takie jak chrom i , a przede wszystkim witaminy z grupy B to bogactwa, których dostarczą nam drożdże. Jeśli mamy problemy z odpornością - dostarczą witaminy B2, która pomaga w tworzeniu przeciwciał. Co więcej, witamina B12 ułatwi przyswajanie i wspomoże osoby z anemią. To nie przypadek, że stosowały je już nasze babcie.
Niecodzienne wykorzystanieDrożdże są składnikiem, który warto stosować nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji. Z racji tego, że zawierają cynk, ich stosowanie ma pozytywny wpływ na nasz wygląd. Masz problemy z wypadaniem włosów lub rozdwajającymi się paznokciami? Zadbaj o udział drożdży w diecie, a kłopoty znikną. Co więcej, warto działać także „z zewnątrz” – kąpiel w naparze z drożdży i kwiatów lipy poprawi i ujędrni twoją skórę!
Dan Cake