Strona głównaZdrowieDroga do długowieczności - mniej czerwonego mięsa, więcej produktów roślinnych

Droga do długowieczności - mniej czerwonego mięsa, więcej produktów roślinnych

Trzeba zmniejszyć ilość mięsa i przetworzonych produktów w diecie, a zwiększyć dawkę świeżych artykułów, by poprawić swoje szanse na długowieczność.
Badania Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie pokazały, że osoby, które zwiększyły ilość o jedynie pół porcji dziennie, podniosły swoje ryzyko śmierci w ciągu następnych ośmiu lat o 10 proc.

Istotną rolę gra tu też rodzaj mięsa. Połowa porcji więcej mięsa przetworzonego, czyli np. parówek i wędlin oznaczała o 13 proc. wyższe prawdopodobieństwo wcześniejszej śmierci, natomiast w takim samym stopniu zwiększona dawka mięsa nieprzetworzonego była związana ze wzrostem zagrożenia dla życia w tym samym okresie o 9 proc.

Według autorów, zmniejszenie ilości mięsa w menu i wzrost innych źródeł białka ma wymiar ochronny dla zdrowia. Najlepiej jest sięgnąć po takie produkty zawierające białko, jak jaja, nabiał, artykuły pełnoziarniste, orzechy, ryby, etc. Jak wykazano, zastąpienie rybami już jednej porcji mięsa każdego dnia spowodowało o 17-procentową redukcję ryzyka śmierci w ciągu kolejnych ośmiu lat.

Większe dawki mięsa w jadłospisie oznaczały szczególnie wyższe zagrożenie zgonem w wyniku chorób sercowo-naczyniowych, chorób układu oddechowego i chorób neurodegeneracyjnych. Na ryzyko nie miały wpływu takie czynniki, jak: wiek, poziom aktywności fizycznej, palenie papierosów, poziom spożycia .

Skąd ten związek między wyższym zagrożeniem i częstym jedzeniem mięsa? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, niemniej eksperci sądzą, że wynika on z tego, że więcej mięsa, to zwykle wyższy poziom cholesterolu, więcej konserwantów i związków karcenogennych (powodujących raka), a także częstsze i .

Autory przypminają, że mięso nie jest jedynym źródłem białka. I jakkolwiek nie zalecają, by zrezygnować z tego produktu, rekomendują dostarczanie sobie wspomnianego składnika także z jedzenia innego rodzaju.

O badaniach napisano w magazynie BMJ.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy