Strona głównaZdrowieDosalanie posiłków to wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci

Dosalanie posiłków to wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci

Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Dosalanie posiłków to wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci [fot. Bruno /Germany from Pixabay]
W porównaniu z tymi, którzy nigdy lub rzadko dodawali sól, osoby zawsze ją dodające do jedzenia miały 28 proc. wyższe ryzyko przedwczesnej . W ogólnej populacji około trzech na sto osób w wieku 40 - 69 lat umiera przedwcześnie. Jak obliczono, ciągłe dodawania soli do jedzenia może przekładać się na to, że we wspomnianej grupie wiekowej jeszcze jedna osoba na sto może umrzeć zbyt wcześnie.

Co więcej, badanie wykazało krótszą średnią długość życia wśród osób, które zawsze dodawały sól w porównaniu z tymi, które nigdy lub rzadko sięgały przy stole po . W przypadku 50-latków, którzy zawsze dodawali sól do swoich posiłków, oczekiwana długość życia spadła odpowiednio o 1,5 roku i 2,8 lat u kobiet i mężczyzn w porównaniu z ludźmi, którzy nie dosypywali soli lub robili to rzadko.

Nawet niewielkie zmniejszenie ilości w diecie, poprzez unikanie jej dodawania do jedzenia przy stole, może przynieść istotne korzyści zdrowotne - mówi prof. Lu Qi z Tulane University.

Ocena ogólnej ilości sodu jest bardzo trudna, ponieważ wiele produktów spożywczych, szczególnie gotowych i przetworzonych, już zawiera dość duże dawki soli. Aby adekwatniej ocenić ilość soli, sprawdzono, czy ludzie dosalają swoje posiłki przy stole, niezależnie od ilości tej przyprawy dodanej podczas gotowania.

- Dosalanie potraw przy stole jest powszechnym zachowaniem, które ma związek z długoterminową preferencją danej osoby, jeśli chodzi o słony smak i nawykowe stosowanie tej przyprawy - mówi prof. Qi.

W badaniach uwzględniono różne czynniki, które mogą wpływać na długość życia, takie jak: wiek, płeć, pochodzenie etniczne, status materialny, wskaźnik masy ciała (BMI), palenie papierosów, poziom spożycia alkoholu, poziom aktywności fizycznej, dieta i obecność chorób, w tym cukrzycy, raka i choroby serca. Przedwczesny zgon zdefiniowano jako śmierć przed 75-tym rokiem życia.

Odkryto, że ciągłe dodawanie soli do posiłków przy stole wiązało się z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i skróceniem oczekiwanej długości życia. Równocześnie jednak ustalono, że ryzyko to zmniejszało się nieco u osób, które jadły duże ilości owoców i warzyw.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy