Strona głównaZdrowieDołącz do diety ser. Zmniejszysz ryzyko cukrzycy

Dołącz do diety ser. Zmniejszysz ryzyko cukrzycy

Nie unikaj nabiału, potrzebny jest organizmowi z różnych powodów, m. in. pomaga uchronić przed cukrzycą typu 2.
Dołącz do diety ser. Zmniejszysz ryzyko cukrzycy [Fot. Philipimage - Fotolia.com]
Z międzynarodowych badań z udziałem 63 tysięcy wynika, że spożywanie mleka, jogurtów, a także sera może zmniejszyc ryzyko zachorowania na .

Analiza trwających 20 lat badań wykazała, że wyższy poziom w diecie oznaczał zmniejszenie prawdopodobieństwa cukrzycy średnio o 23,8 proc.

Ustalono, że większa ilość trzech kwasów tłuszczowych: kwasu pentadekanowego, kwasu heptadekanowego i kwasu trans-palmitolowego oznaczała wyższą ochronę przed problemami metabolicznymi, w tym rozwojem cukrzycy. Co istotne, poziom wspomnianych kwasów odzwierciedla dawki tłuszczu pochodzącego z produktów mlecznych. Badani z najwyższymi poziomami wszystkich trzech kwasów tłuszczowych cechowali się o 35 proc. niższym prawdopodobieństwem ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu do ludzi o najniższych poziomach tych związków.

Jak wskazują autorzy badań, ich analizy miały pewne ograniczenia, ponieważ nie było wiadomo, jakie konkretnie produkty nabiałowe wywoływały zwiększenie poziomu podanych wyżej tłuszczów o działaniu ochronnym.

Jak podaje WHO, na całym świecie na cukrzyce choruje ponad 420 milionów ludzi. Szacuje się, że bezpośrednio z powodu tej choroby rocznie umiera ponad 1,6 mln. osób, a kolejne ponad 2 mln. zgonów silnie wiąże się z obecnością cukrzycy. Z badań wynika też, że cukrzyca jest jedną z głównych przyczyn: utraty wzroku, , , oraz amuptacji kończyn dolnych.

Lekarze podkreślają, że zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna, utrzymywanie prawidłowej masy ciała, jak również niepalenie papierosów stanowią skuteczne sposoby zapobiegania lub opóźniania rozwoju cukrzycy typu 2.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy