10-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Panowie w pewnym wieku potrzebują dodatkowej porcji białka w diecie.
Jeśli mężczyźni zbliżający się do sześćdziesiątki chcą zachować lub zbudować masę mięśniową, muszą zwiększyć ilość jedzonego - szczególnie po każdym treningu oporowym. Jedno z badań wykazało, że podwojenie dawki z 21 g do 42 g białka jest optymalne dla budowania większej ilości włókien mięśniowych i utrzymywania odpowiednio wymodelowaną sylwetkę. Amerykański Institute of Medicine zaleca, aby mężczyźni w wieku 19 - 70 lat dostarczali sobie nawet do 56 g białka dziennie.
Należy jednak pamiętać, by sięgać po białko z tłustych mięs. Zdrowszym wyborem jest drób (bez skóry) i bogate w omega-3 orzechy oraz , takie jak łosoś i pstrąg. Nie potrzeba w diecie dodatkowych (zatykają tętnice, intensyfikują zmarszczki, rujnują i mogą powodować problemy z pamięcią).
Zamiast zwiększonej ilości czerwonego mięsa jak źródła dodatkowej dawki białka w diecie poleca się ziarna i warzywa: filiżanka fasoli zawiera 16 gramów białka, soczewica ma 12 gramów; 1 szklanka brązowego ryżu to 5 gramów, migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan, pistacje, orzechy nerkowca i orzeszki pinii także zawieraja duże ilości protein, podobnie jak szpinak, , brukselka, tofu i tempeh (1 szklanka zawiera 41 gramów!).