18-12-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dla poprawienia smaku, wyglądu oraz trwałości produktów spożywczych dodaje się do nich szereg składników chemicznych nazywanych potocznie dodatkami E. Składniki E powszechnie uznawane są za bezpieczne. Czy jednak na pewno tak jest?
Lista „E" została ustalona przez Komitet Naukowy Technologii żywności, a ich warunki zastosowania określają Dyrektywy Unijne. Wprowadzenie nowych dodatków do żywności może nastąpić jedynie po udokumentowaniu ich nieszkodliwości dla zdrowia konsumentów i wymaga każdorazowo opinii Państwowego Zakładu Higieny. W Polsce stosowanie tych dodatków zostało uregulowane Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 roku.
W Polsce dopuszczono do stosowania blisko 300 dodatków, które dzielimy na 24 grupy. Do najważniejszych zaliczamy: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje zakwaszające, preparaty zagęszczające i żelujące, substancje słodzące oraz smakowe czy zapachowe. Dodatkowo wyróżniamy substancje syntetyczne lub naturalne.
Wbrew ogólnemu przekonaniu określenie „substancja identyczna z naturalną" nie jest jednoznaczne z dodatkiem naturalnym. Posiada on jedynie identyczny z występującym w przyrodzie skład, otrzymany jednak inną metodą niż z surowca naturalnego.
Składniki E powszechnie uznawane są za bezpieczne. W zasadzie powinniśmy mieć zaufanie do „E". W indywidualnych przypadkach, przy częstym spożywaniu, mogą się one jednak negatywnie odbijać na zdrowiu. Mając świadomość, że cierpimy na dolegliwości związane z chorobami alergicznymi bądź chorobami układu pokarmowego czytajmy etykiety produktów.
W Polsce istnieje obowiązek podawania listy zawartych substancji E, co pozwala na uniknięcie przykrych konsekwencji. Kupując smakowicie wyglądającą bułkę, wędliny, kolorowy napój czy ciasto z kilku miesięcznym okresem trwałości, często nie mamy świadomości, że ten korzystny efekt został osiągnięty dzięki zastosowaniu całej gamy różnych dodatków do żywności. W ciągu jednego roku spożywamy średnio blisko dwóch kilogramów dodatków ukrytych w produktach spożywczych. Warto wiedzieć, które z nich mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie czy samopoczucie. Urozmaicona dieta i umiar w spożywaniu poszczególnych produktów zabezpieczą nas przed niekorzystnym działaniem dodatków.
Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na: barwniki E 102 (tartrazyna), E 110 (żółcień pomarańczowa), E 124 (czerwień koszenilowa), E 127 (erytrozyna), E 133 (błękit brylantowy), E 141 (kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny) i E 154 (brąz FK), konserwanty E 210 (kwas benzoesowy), E 220 do 228 (siarczyny), E 249 (azotyny potasu), E 250 (azotyny sodu) i E 284 (Kwas borny), preparaty zagęszczające i żelujące E 400 (kwas alginowy) i E 407 (karagen) oraz substancje słodzące stosowane zamiast cukru E 420 (sorbitol) i E 421 (mannitol).
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »