Strona głównaZdrowieDlaczego słodkie napoje sprzyjają cukrzycy?

Dlaczego słodkie napoje sprzyjają cukrzycy?

Wiadomo, że picie słodkich napojów zwiększa ryzyko cukrzycy, ale mechanizm stojący za tym związkiem pozostawał niejasny. Teraz naukowcy pokazali, że metabolity wytwarzane przez mikroby jelitowe mogą odgrywać tu rolę.
Dlaczego słodkie napoje sprzyjają cukrzycy? [fot. Ernesto Rodriguez from Pixabay]
Eksperci zidentyfikowali różnice w mikrobiomie jelitowym i metabolitach krwi osób spożywających duże ilości napojów słodzonych cukrem. Zmieniony profil metabolitów u tych ludzi był związany z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę w ciągu kolejnych 10 lat. Ponieważ niektóre z tych metabolitów są wytwarzane przez mikroby jelitowe, sugeruje to, że mikrobiom może pośredniczyć w związku między słodkimi napojami a .

- Nasze badanie wskazuje potencjalny mechanizm wyjaśniający, dlaczego są szkodliwe dla metabolizmu - mówi Qibin Qi, epidemiolog z Albert Einstein College of Medicine.

W porównaniu do dodanego cukru w stałych produktach spożywczych, ten w napojach „może być łatwiej wchłaniany i ma naprawdę wysoką gęstość energetyczną, ponieważ składa się tylko z cukru i wody", uważa Qi.

Jak ustalono, wysokie spożycie słodkich napojów - zdefiniowane jako dwa lub więcej tych produktów dziennie - było związane z ilościowymi zmianami dziewięciu gatunków bakterii. Wiadomo, że cztery z tych gatunków wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - cząsteczki, które powstają, gdy bakterie trawią błonnik i które są znane z pozytywnego wpływu na metabolizm . Ogólnie rzecz biorąc, gatunki bakterii związane ze spożyciem słodkich napojów, korelowały z gorszymi cechami metabolicznymi.

Naukowcy odkryli również powiązania między piciem słodkich napojów a 56 metabolitami w surowicy, w tym kilkoma metabolitami wytwarzanymi przez lub ich pochodnymi. Obecność większej ilości metabolitów związanych z cukrem oznaczała zwykle wyższy poziom glukozy we krwi na czczo i insuliny, wyższy BMI i stosunek talii do bioder oraz niższy poziom lipoprotein o dużej gęstości („dobrego" cholesterolu). Co godne uwagi, osoby z wyższym poziomem tych metabolitów miały wyższe prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę w ciągu 10 lat po pierwszym badaniu.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy