14-02-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wiadomo, że picie słodkich napojów zwiększa ryzyko cukrzycy, ale mechanizm stojący za tym związkiem pozostawał niejasny. Teraz naukowcy pokazali, że metabolity wytwarzane przez mikroby jelitowe mogą odgrywać tu rolę.
Eksperci zidentyfikowali różnice w mikrobiomie jelitowym i metabolitach krwi osób spożywających duże ilości napojów słodzonych cukrem. Zmieniony profil metabolitów u tych ludzi był związany z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę w ciągu kolejnych 10 lat. Ponieważ niektóre z tych metabolitów są wytwarzane przez mikroby jelitowe, sugeruje to, że mikrobiom może pośredniczyć w związku między słodkimi napojami a .
- Nasze badanie wskazuje potencjalny mechanizm wyjaśniający, dlaczego są szkodliwe dla metabolizmu - mówi Qibin Qi, epidemiolog z Albert Einstein College of Medicine.
W porównaniu do dodanego cukru w stałych produktach spożywczych, ten w napojach „może być łatwiej wchłaniany i ma naprawdę wysoką gęstość energetyczną, ponieważ składa się tylko z cukru i wody", uważa Qi.
Jak ustalono, wysokie spożycie słodkich napojów - zdefiniowane jako dwa lub więcej tych produktów dziennie - było związane z ilościowymi zmianami dziewięciu gatunków bakterii. Wiadomo, że cztery z tych gatunków wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - cząsteczki, które powstają, gdy bakterie trawią błonnik i które są znane z pozytywnego wpływu na metabolizm . Ogólnie rzecz biorąc, gatunki bakterii związane ze spożyciem słodkich napojów, korelowały z gorszymi cechami metabolicznymi.
Naukowcy odkryli również powiązania między piciem słodkich napojów a 56 metabolitami w surowicy, w tym kilkoma metabolitami wytwarzanymi przez lub ich pochodnymi. Obecność większej ilości metabolitów związanych z cukrem oznaczała zwykle wyższy poziom glukozy we krwi na czczo i insuliny, wyższy BMI i stosunek talii do bioder oraz niższy poziom lipoprotein o dużej gęstości („dobrego" cholesterolu). Co godne uwagi, osoby z wyższym poziomem tych metabolitów miały wyższe prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę w ciągu 10 lat po pierwszym badaniu.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »