27-12-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Nowe testy wykazały, że nadmiar czerwonego mięsa zwiększa poziom substancji wytwarzanej przez bakterie jelitowe związane ze zwiększonym ryzykiem i chorób serca.
Uczeni z Cleveland Clinic odkryli, że N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), związek wytwarzany poprzez działanie mikrobiomu jelit, przyczynia się do rozwoju chorób serca i takich zdarzeń, jak i . Jadłospis bogaty w czerwone mięso istotnie zwiększa ilość TMAO - o co najmniej dwa do trzech razy w porównaniu do menu zawierającego białe mięso lub diety, w ramach której serwowano warzywa.
Uczeni zaprosili do badań ponad sto osób w wieku 21-65 lat. Podzielili je na trzy grupy - jedna serwowała sobie dietę bogatą w czerwone mięso, druga w białe mięso, trzecia zaś stosowała menu wegetariańskie. Takie jadłospisy obowiązywały przez cztery tygodnie i były przedzielone dwutygodniowymi okresami jedzenia tego, czym dana osoba odżywiała się dotychczas.
Okazało się, że jedzenie większej ilości czerwonego mięsa doprowadziło znaczącego zwiększenia TMAO oraz karnityny (substancji wykorzystywanej do produkcji TMAO). Ustalono też, że TMAO wiązał się ze znacznym zmniejszeniem wydajności nerek. W przypadku stosowania diet o zwiększonej zawartości mięsa białego lub warzyw odnotowano niższy poziom wspomnianego związku i lepsze działanie .
Według autorów wyniki badań są szczególnie istotne, ponieważ pokazują, że poziom TMAO jest modyfikowalny dzięki sposobowi odżywiania, więc dają nowe możliwości ograniczenia ryzyka chorób związanych z nadmierną ilością tej substancji.
O wynikach badań można przeczytać w European Heart Journal:
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »