09-12-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta z większą ilością glutenu może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Gluten, białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu, nadaje chlebowi i innym wypiekom elastyczność w procesie pieczenia i odpowiednią konsystencję gotowych produktów. Niewielki odsetek ludzi nie toleruje glutenu z powodu lub nadwrażliwości na gluten, ale diety bezglutenowe stały się popularne także wśród osób bez tych schorzeń, mimo że brakuje dowodów na to, że ograniczenie spożycia glutenu zapewnia długoterminowe korzyści zdrowotne.
- Chcieliśmy ustalić, czy jedzenie glutenu wpłynie na zdrowie osób, które nie mają wyraźnych medycznych powodów, aby go unikać - mówi dr Geng Zong z Harvard University's T.H. Chan School of Public Health. - Żywność bezglutenowa często zawiera mniej pokarmowego i innych mikroelementów, przez co jest mniej odżywcza, a ponadto zwykle jest droższa. Osoby bez celiakii powinny ponownie rozważyć ograniczenie spożycia glutenu i pomóc zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, zwłaszcza cukrzycy - dodaje dr Zong.
Jak odkryto w badaniach na niemal 200 tysiącach ludzi, osoby, które spożywały najwięcej , miały niższe ryzyko zachorowania na w ciągu trzydziestu lat obserwacji. Ci, którzy spożywali mniej glutenu, mieli również tendencję do dostarczania sobie mniejszej ilości błonnika zbożowego, znanego czynnika ochronnego przed rozwojem cukrzycy typu 2. Ludzie na diecie o najwyższej dawce glutenu cechowali się o 13 procent niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z osobami spożywającymi najmniej tego białka dziennie.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »