11-02-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta bogata w błonnik jest polecana przez wielu specjalistów jako poprawiająca nasze zdrowie, wspomaga bowiem trawienie, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki, wspiera usuwanie toksyn, etc. Może dawać jednak pewne niekorzystne efekty, takie jak wzdęcia. Eksperci radzą, jak sobie z tym poradzić.
Jak ustalili uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, osoby stosujące dietę bogatą w , mogą mieć częstsze problemy ze wzdęciami, szczególnie wówczas, jeśli ich jadłospis jednocześnie obfituje w białko. Nieprzyjemne objawy można złagodzić dzięki stosowaniu menu o dużej ilości błonnika, ale i węglowodanów. Najlepiej jest zastąpić kalorie z białka wysokokalorycznymi węglowodanami, takimi jak te pochodzące z produktów pełnoziarnistych. Tego rodzaju sposób odżywiania się jest lepiej tolerowany przez organizm.
Kiedy przeanalizowano skutki stosowania zdrowej dla serca diety bogatej w błonnik, odkryto, że wersja wysokobiałkowa wspomnianego jadłospisu daje o 40 proc. wyższe prawdopodobieństwo niż jego forma wysokowęglowodanowa.
Zawierający duże dawki błonnika jadłospis może wywoływać wzdęcia z powodu zwiększenia populacji dobroczynnych gatunków bakterii jelitowych trawiących błonnik, które wytwarzają gazy jako produkt uboczny. Na modyfikację mikrobiomu mają jednak istotny wpływ także inne składniki pożywienia, jak węglowodany i .
Prawdopodobnie bogata w białko wersja diety wywołuje więcej wzdęć, ponieważ skutkuje intensywniejszymi zmianami w składzie mikrobiomu. Białko w tych dietach pochodziło głównie ze źródeł roślinnych, takich jak fasola, rośliny strączkowe i orzechy, mówią autorzy badań.
Uczeni wskazują, że wzdęcia, poza znaczną ilością białka roślinnego, mogą być powodowane nadmiarem soli w naszym menu. Ograniczenie sodu (a więc i soli) daje rezultat w postaci zmniejszenia tej dolegliwości.
Na podstawie: