13-02-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naukowcy odkryli, że nowo opracowana dieta inspirowana nawykami żywieniowymi społeczeństw nieuprzemysłowionych może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.
Diety uprzemysłowione - bogate w przetworzoną żywność i ubogie w błonnik - przyczyniły się do znacznego wzrostu zachorowań na choroby przewlekłe, takie jak otyłość, cukrzyca i choroby serca.
Badanie pokazało, że nowo opracowana dieta, która uwzględnia nawyki żywieniowe ze społeczności nieuprzemysłowionych, doprowadziła do znaczących ulepszeń metabolicznych i immunologicznych. W ciągu zaledwie trzech tygodni taka dieta:
- Wspomagała utratę wagi
- Zmniejszyła zły cholesterol o 17%
- Zmniejszyła poziom cukru we krwi o 6%
- Zmniejszyła poziom białka C-reaktywnego (markera stanu zapalnego i choroby serca) o 14%
Wszystko to było powiązane z korzystnymi zmianami w , który składa się z bilionów bakterii odgrywających kluczową rolę w naszym zdrowiu, wpływających na trawienie, odporność i .
- Industrializacja drastycznie wpłynęła na nasz mikrobiom jelitowy, prawdopodobnie zwiększając ryzyko chorób przewlekłych - wyjaśnia prof. Jens Walter z University College Cork. - Aby temu przeciwdziałać, opracowaliśmy dietę, która naśladuje tradycyjny, niezindustrializowany sposób odżywiania się i jest zgodna z naszą wiedzą na temat interakcji dieta-mikrobiom. Uczestnicy stosowali tę dietę i przyjmowali L. reuteri, pożyteczną bakterię powszechnie występującą w jelitach ludzi z Papui-Nowej Gwinei, ale rzadko występującą u osób na „zindustrializowanej diecie"- dodaje.
Badanie wykazało, że nowa dieta o nazwie NiMeTM (Non-industrialized Microbiome Restore) poprawiła krótkotrwałą trwałość L. reuteri w jelitach. Co więcej, poprawiła również cechy mikrobiomu uszkodzonego przez industrializację - zmniejszyła się ilość bakterii prozapalnych i genów bakteryjnych, które degradują warstwę śluzu w jelitach. Zmiany te były powiązane z poprawą kardiometabolicznych markerów ryzyka . Chociaż uczestnicy nie spożywali mniej kalorii na diecie NiMe, stracili na wadze, a sama dieta doprowadziła do znacznych korzyści kardiometabolicznych.
Już wcześniej, kiedy badano mikrobiom jelitowy na terenach wiejskich Papui-Nowej Gwinei, odkryto, że osoby tam mieszkające mają znacznie bardziej zróżnicowaną florę bakteryjną, wzbogaconą o bakterie, które rozwijają się dzięki błonnikowi pokarmowemu, i z niższym poziomem bakterii prozapalnych związanych z dietą zachodnią.
Dieta NiMeTM ma kluczowe cechy diet nieprzemysłowych:
- Koncentracja na roślinach, choć nie jest to dieta wegetariańska: składa się głównie z warzyw, roślin strączkowych i innych produktów roślinnych; przewidywana jest jedna mała porcja białka zwierzęcego dziennie (łosoś, kurczak lub wieprzowina).
- Brak nabiału, wołowiny lub pszenicy: nie są częścią tradycyjnej żywności spożywanej przez mieszkańców wiejskich Papui-Nowej Gwinei.
- Bardzo niska zawartość przetworzonej żywności o wysokiej zawartości cukru i tłuszczów nasyconych.
- Bogata w błonnik: zawartość wynosiła 22 gramy na 1000 kalorii - czyli przekracza obecne zalecenia dietetyczne.
- Każdy wie, że dieta wpływa na zdrowie, ale wielu nie docenia jego znaczenia - mówi prof. Walter.
- Badanie pokazuje, że możemy oddziaływać na mikrobiom jelitowy poprzez określone diety, aby poprawić zdrowie i zmniejszyć ryzyko chorób. Te odkrycia mogą kształtować przyszłe wytyczne dietetyczne i inspirować rozwój nowych produktów spożywczych i składników, a także terapii, które oddziałują na florę jelitową - wyjaśnia prof. Paul Ross, współautor badań.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »