Strona głównaZdrowieDieta z Papui Nowej Gwinei poprawia mikrobiom

Dieta z Papui Nowej Gwinei poprawia mikrobiom

Naukowcy odkryli, że nowo opracowana dieta inspirowana nawykami żywieniowymi społeczeństw nieuprzemysłowionych może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.
Dieta z Papui Nowej Gwinei poprawia mikrobiom  [fot. Ian Knabel from Pixabay]
Diety uprzemysłowione - bogate w przetworzoną żywność i ubogie w błonnik - przyczyniły się do znacznego wzrostu zachorowań na choroby przewlekłe, takie jak otyłość, cukrzyca i choroby serca.

Badanie pokazało, że nowo opracowana dieta, która uwzględnia nawyki żywieniowe ze społeczności nieuprzemysłowionych, doprowadziła do znaczących ulepszeń metabolicznych i immunologicznych. W ciągu zaledwie trzech tygodni taka dieta:
  • Wspomagała utratę wagi
  • Zmniejszyła zły cholesterol o 17%
  • Zmniejszyła poziom cukru we krwi o 6%
  • Zmniejszyła poziom białka C-reaktywnego (markera stanu zapalnego i choroby serca) o 14%
Wszystko to było powiązane z korzystnymi zmianami w , który składa się z bilionów bakterii odgrywających kluczową rolę w naszym zdrowiu, wpływających na trawienie, odporność i .

- Industrializacja drastycznie wpłynęła na nasz mikrobiom jelitowy, prawdopodobnie zwiększając ryzyko chorób przewlekłych - wyjaśnia prof. Jens Walter z University College Cork. - Aby temu przeciwdziałać, opracowaliśmy dietę, która naśladuje tradycyjny, niezindustrializowany sposób odżywiania się i jest zgodna z naszą wiedzą na temat interakcji dieta-mikrobiom. Uczestnicy stosowali tę dietę i przyjmowali L. reuteri, pożyteczną bakterię powszechnie występującą w jelitach ludzi z Papui-Nowej Gwinei, ale rzadko występującą u osób na „zindustrializowanej diecie"- dodaje.

Badanie wykazało, że nowa dieta o nazwie NiMeTM (Non-industrialized Microbiome Restore) poprawiła krótkotrwałą trwałość L. reuteri w jelitach. Co więcej, poprawiła również cechy mikrobiomu uszkodzonego przez industrializację - zmniejszyła się ilość bakterii prozapalnych i genów bakteryjnych, które degradują warstwę śluzu w jelitach. Zmiany te były powiązane z poprawą kardiometabolicznych markerów ryzyka . Chociaż uczestnicy nie spożywali mniej kalorii na diecie NiMe, stracili na wadze, a sama dieta doprowadziła do znacznych korzyści kardiometabolicznych.

Już wcześniej, kiedy badano mikrobiom jelitowy na terenach wiejskich Papui-Nowej Gwinei, odkryto, że osoby tam mieszkające mają znacznie bardziej zróżnicowaną florę bakteryjną, wzbogaconą o bakterie, które rozwijają się dzięki błonnikowi pokarmowemu, i z niższym poziomem bakterii prozapalnych związanych z dietą zachodnią.

Dieta NiMeTM ma kluczowe cechy diet nieprzemysłowych:
  • Koncentracja na roślinach, choć nie jest to dieta wegetariańska: składa się głównie z warzyw, roślin strączkowych i innych produktów roślinnych; przewidywana jest jedna mała porcja białka zwierzęcego dziennie (łosoś, kurczak lub wieprzowina).
  • Brak nabiału, wołowiny lub pszenicy: nie są częścią tradycyjnej żywności spożywanej przez mieszkańców wiejskich Papui-Nowej Gwinei.
  • Bardzo niska zawartość przetworzonej żywności o wysokiej zawartości cukru i tłuszczów nasyconych.
  • Bogata w błonnik: zawartość wynosiła 22 gramy na 1000 kalorii - czyli przekracza obecne zalecenia dietetyczne.
- Każdy wie, że dieta wpływa na zdrowie, ale wielu nie docenia jego znaczenia - mówi prof. Walter.

- Badanie pokazuje, że możemy oddziaływać na mikrobiom jelitowy poprzez określone diety, aby poprawić zdrowie i zmniejszyć ryzyko chorób. Te odkrycia mogą kształtować przyszłe wytyczne dietetyczne i inspirować rozwój nowych produktów spożywczych i składników, a także terapii, które oddziałują na florę jelitową - wyjaśnia prof. Paul Ross, współautor badań.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy