25-11-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta o dużej zawartości białka może być dobrym sposobem na zachowanie zdrowej masy ciała.
Według Światowej Organizacji Zdrowia wskaźnik otyłości zwiększył się niemal trzykrotnie na całym świecie od 1975 roku. Przykładowo w 2016 roku ponad 1,9 miliarda ludzi miało nadwagę. Ponieważ otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy, chorób układu krążenia i niektórych rodzajów raka, jej powszechność wywołała zwiększone zagrożenie zdrowia publicznego na całym świecie.
Popularną strategią kontroli wagi są , ponieważ sprzyjają utracie wagi i utrzymaniu masy ciała dzięki zwiększeniu poczucia , wydatkowi energetycznemu i zdolności do zachowania masy beztłuszczowej. Według ekspertów zastosowanie diety wysokobiałkowej może być obiecującą strategią .
Uczeni porównali wpływ wysokobiałkowej diety z dietą kontrolną (typową dietą północnoamerykańską) na wybrane składniki metabolizmu energetycznego. Uczestników badań losowo przydzielono do jednej z dwóch grup: u jednej stosowano dietę wysokobiałkową, która składała się z 35 proc. węglowodanów, 40 proc. białka i 25 proc. tłuszczu. Druga grupa, kontrolna, otrzymała dietę o tej samej liczbie kalorii, ale składającą się z 55 proc. węglowodanów, 15 proc. białka i 30 proc. tłuszczu, co jest typowym składem żywieniowym w USA. Takie odżywianie się uczestnicy stosowali przez 32 godziny, przebywając w komorze metabolicznej.
W porównaniu ze typową dietą w USA wysokobiałkowa dieta prowadziła do „większego wydatku energetycznego, zwiększonego utleniania tłuszczu i ujemnego bilansu tłuszczowego". Okazało się, że jedne kalorie nie są równe innym. Dieta z wyższą zawartością białka może skutkować wzrostem wydatku energetycznego i utleniania tłuszczu w porównaniu z dietą składającą się z tej samej liczby kalorii, ale o niższej zawartości białka i wyższej zawartości lub tłuszczu.
Jakkolwiek wyniki te są ograniczone do określonej populacji zdrowych osób o normalnej wadze, mogą pomóc ekspertom z zakresu żywienia i w lepszym zrozumieniu skutków fizjologicznych diety wysokobiałkowej.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »