23-01-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zima to trudny czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. W tym okresie chętniej sięgamy po wysokokaloryczne, nie zawsze jednak zdrowe, posiłki. Ważnym sprzymierzeńcem i wsparciem dla naszego organizmu w tych miesiącach może być właściwa dieta.
Niskie temperatury, drobnoustroje i wszelkiego rodzaju infekcje mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Można się jednak przed nimi ustrzec lub zminimalizować negatywny wpływ poprzez odpowiednie odżywianie. Wysiłek jaki wykonamy już teraz dbając o codzienną racjonalną dietę zaowocuje zgrabną sylwetką wiosną i latem.
Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się . Specjaliści podkreślają, że warzywa i owoce jako źródło niezbędnych składników odżywczych powinny obowiązkowo wchodzić w skład naszego zwyczajowego menu. Posiłki bazujące wyłącznie na warzywach oraz innych produktach pochodzenia roślinnego mogą być smaczne i zdrowe. Wbrew pozorom przygotowanie ich nie musi wiązać się z wyrzeczeniami czy zajmować wiele czasu.
- , w tym również dieta wegańska, mogą być pomocne w profilaktyce jak i leczeniu wielu schorzeń. Produkty roślinne są źródłem m.in. błonnika, który pobudza pracę jelit, wspomaga trawienie i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi – podkreśla dr Joanna Anna Walczak, dietetyk współpracujący z sanatorium Interferie w Ustroniu Morskim.
Oprócz warzyw, ważnym elementem wegetariańskiego modelu żywienia są , orzechy, pestki oraz nasiona strączkowe. To one dostarczają białka, składników mineralnych oraz witamin z grupy B, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Urozmaicona i zbilansowana dieta roślinna jest doskonałą propozycją także dla osób starszych. Należy jednak pamiętać o tym, że optymalny dobór diety możliwy jest dopiero w trakcie konsultacji z lekarzem specjalistą.
- Rolą dietetyka jest nie tylko opracowanie planu żywienia, ale również dostarczenie pacjentowi wiedzy i motywacji do tego, aby odżywiać się w sposób sprzyjający zdrowiu i dobremu samopoczuciu – mówi dr Walczak. Taka dieta przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym takim jak cukrzyca, nadciśnienie czy niedokrwienna choroba serca. Wiele badań naukowych wskazuje również, że dieta bazująca na produktach roślinnych chroni przed rozwojem nowotworów.