19-04-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W badaniu z udziałem kilkudziesięciu par bliźniąt, ustalono, że dieta wegańska poprawia zdrowie serca już w ciągu ośmiu tygodni.
Chociaż powszechnie wiadomo, że ograniczenie spożycia mięsa poprawia kondycję układu krążenia, analizy dietetyczne są często utrudnione przez takie czynniki jak różnice genetyczne, środowisko wychowawcze i styl życia. Teraz zbadano bliźnięta jednojajowe, więc można było kontrolować wpływ genetyki.
Uczestnicy
Badanie obejmowało 22 pary bliźniąt jednojajowych. Autorzy wybrali zdrowych uczestników bez chorób układu krążenia i przypisali jednego bliźniaka z każdej pary do , a drugiego do diety omnivore (obejmującej wszystkie produkty).
Obie diety były zdrowe - bogate w warzywa, rośliny strączkowe, owoce i produkty pełnoziarniste, pozbawione cukrów i rafinowanych skrobi. Dieta wegańska była całkowicie roślinna i nie zawierała mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka czy mleko. Dieta omnivore zawierała mięso drobiowe, ryby, jajka, ser, nabiał i inne produkty pochodzenia zwierzęcego.
Przez pierwsze cztery tygodnie uczestnicy otrzymywali 21 gotowych posiłków tygodniowo - po siedem śniadań, obiadów i kolacji. Przez kolejne cztery tygodnie sami przygotowywali sobie jedzenie. Dietetyk był dostępny przez cały czas, by doradzać i odpowiadać na pytania.
Poprawa zdrowia
Największą poprawę zdrowia odnotowano w pierwszych czterech tygodniach zmiany diety. Uczestnicy stosujący dietę wegańską mieli znacznie niższy poziom cholesterolu LDL (tzw. „złego "), niższy poziom insuliny na czczo i niższą masę ciała w porównaniu do uczestników jedzących produkty zwierzęce.
W trzech momentach badania - na początku, po czterech tygodniach i po ośmiu tygodniach - uczestników ważono i pobierano im krew. Średni początkowy poziom LDL wynosił 110,7 mg/dL dla wegan i 118,5 mg/dL dla ludzi stosujących dietę omnivore; na koniec badania poziomy te wynosiły odpowiednio 95,5 i 116,1. Optymalny poziom LDL to poniżej 100.
U wegan odnotowano również około 20-procentowy spadek poziomu insuliny na czczo - a jej wysoki poziom jest czynnikiem ryzyka . Weganie stracili średnio o 1,9 kg więcej niż „wszystkożercy".
Uczestnicy jedzący na sposób wegański (i w pewnym stopniu także stosujący dietę omnivore) osiągnęli trzy najważniejsze wyniki poprawiające zdrowie układu krążenia - ograniczyli tłuszcze nasycone, zwiększyli spożycie błonnika i schudli.
Globalny kontekst
Według autorów, choć większość ludzi raczej nie przejdzie na pełną dietę wegańską, to nawet niewielkie przesunięcie w kierunku diety roślinnej może poprawić zdrowie. - Dieta wegańska może dodatkowo zwiększyć liczbę korzystnych bakterii jelitowych i ograniczyć utratę telomerów, co spowalnia procesy starzenia się organizmu - mówi prof. Christopher Gardner ze Stanford Medicine.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »