Bardzo trudno jest regulować lub zmniejszać czynniki stresogenne w naszym życiu. Możemy jednak kontrolować naszą dietę, a wcześniejsze badania sugerowały, że duża ilość warzyw i owoców w codziennym jadłospisie wiąże się z niższym odczuwalnym stresem - mówi prof. Carol A. Shively.
Niestety, wielu ludzi stosuje dietę bogatą w białko zwierzęce i , a także sól i cukier, więc chcieliśmy sprawdzić, czy takie odżywianie się pogorszyło reakcję organizmu na w porównaniu do diety śródziemnomorskiej, w której większość białka i tłuszczu pochodzi ze źródeł roślinnych - wyjaśnia prof. Shively.
Na podstawie:Nasze badanie wykazało, że dieta śródziemnomorska przesunęła aktywność w kierunku przywspółczulnego układu nerwowego, co jest dobre dla zdrowia. Dla kontrastu, dieta zachodnia zwiększyła reakcję układu współczulnego, co jest niczym ciągłe wciskanie przycisku paniki - i to nie służy zdrowiu - wyjaśnia prof. Shively.
Tagi: dieta śródziemnomorska, kortyzol, stres
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Osoby sprawujące opiekę są bardziej zagrożone chorobami serca
Muzyka w życiu seniorów – poprawia nastrój i wspiera zdrowie psychiczne
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.