30-01-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską - bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso - częściej zachowują wyższą sprawność umysłową w starszym życiu.
Badania pokazały, że ścisłe przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiązało się z wyższymi wynikami w testach pamięci i myślenia u osób w wieku powyżej siedemdziesięciu lat.
Nie ustalono jednak, by śródziemnomorski styl odżywiania się wpłynął na zdrowie mózgu. Markery zdrowego starzenia się mózgu - takie jak większa objętość istoty szarej lub białej czy mniej uszkodzeń istoty białej - nie różniły się między osobami stosującymi dietę śródziemnomorską i pozostałymi.
Pół tysiąca osób w wieku 79 lat, które nie cierpiały na , wypełniło testy określające zdolności rozwiązywania problemów, szybkości myślenia, poziomu oraz zasobu słów, a także kwestionariusz dotyczący nawyków żywieniowych w ciągu ostatniego roku.
Większość uczestników przeszła też badanie mózgu rezonansem magnetycznym, co pozwoliło na wgląd w strukturę ich mózgu.
Jak się okazało, osoby, które najściślej przestrzegały diety śródziemnomorskiej, miały najwyższe wyniki w testach . Nie zmieniło się także, gdy uwzględniono poziom IQ, palenie papierosów, aktywność fizyczną i czynniki zdrowotne.
Poszczególne składniki diety, które okazały się najsilniej związane z lepszymi zdolnościami myślenia, to: zielone i niższe ilości czerwonego mięsa.
- Jedzenie większej ilości zielonych warzyw liściastych i ograniczanie czerwonego mięsa może być głównymi elementami, które wpływają na korzyści płynące z diety w stylu śródziemnomorskim - mówi dr Janie Corley z Uniwersytetu w Edynburgu.
Na podstawie: