14-04-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Stosowanie diety śródziemnomorskiej obniża ryzyko udaru mózgu.
Jeśli regularnie jesz tłuste ryby, oliwę z oliwek, owoce, warzywa i orzechy, słowem stosujesz śródziemnomorski sposób odżywiania się, moższe liczyć na 20 procent niższe ryzyko .
Jak wynika ze statystyk, aż 80 procentom przypadków udaru można by zapobiec lub skutecznie jej leczyć. Trzeba po prostu prowadzić zdrowy tryb życia, czyli dbać o odpowiednią wagę chronić się przed , być umiarkowanie aktywnym i stosować zdrową dietę, np. dietę śródziemnomorską. Co więcej, należy kontrolować ciśnienie krwi, a także dostatecznie szybko rozpoznać ewentualne zaburzenia rytmu serca, czyli , a także nie palić papierosów.
Udar mózgu ma miejsce przy przy nagłym zamknięciu lub pęknięciu naczynia w mózgu. Stanowi drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie i trzecią w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że do roku 2020 śmiertelność z powodu udaru zwiększy się dwukrotnie ze względu na starzenie się populacji.
Według ekspertów, wystarczy zwiększyć ilość jedzonych owoców około 200 gramów, aby zmniejszyć ryzyko udaru o 32 procent, a taki sam wzrost gramatury warzyw w codziennej diecie ogranicza to prawdopodobieństwo o 11 procent. Efekt ochronny daje też większa ilość .
Ogólnie rzecz ujmując, pozwala na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości kwasów omega 3, , witaminy B6 i B12, wapnia oraz potasu. Dzięki takiemu menu można ograniczyć: nadciśnienie tętnicze, rozwój cukrzycy i udaru mózgu, poziom otyłości oraz zespół metaboliczny.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »