23-04-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak pokazało nowe badanie, stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej - bogatej w produkty takie jak owoce morza, owoce i orzechy - może pomóc osłabić ryzyko demencji o niemal jedną czwartą.
Kolejne testy pokazują dobroczynny wpływ śródziemnomorskiego menu. Na Newcastle University odkryto, że osoby, które stosowały dietę najbardziej zbliżoną do , miały do 23 proc. niższe ryzyko niż ci, którzy tego nie robili.
To badanie, opublikowane dzisiaj w BMC Medicine, jest jednym z największych badań tego rodzaju, ponieważ poprzednie badania były zwykle ograniczone do małych rozmiarów próbek i niewielkiej liczby przypadków demencji.
Przez niemal dekadę monitorowano dane medyczne ponad 60 tysięcy ludzi, którzy zdawali dokładne relacje ze stosowanej przez siebie diety. U uczestników oceniono też, na podstawie badań genetycznych, poziom ryzyka rozwoju otępienia.
- Demencja ma wpływ na życie milionów osób na całym świecie, a obecnie istnieją jedynie ograniczone możliwości leczenia tej choroby. Znalezienie sposobów na osłabienie ryzyka rozwoju demencji jest więc głównym priorytetem dla naukowców i medyków. Jak sugeruje nasze badanie, stosowanie diety zbliżonej do śródziemnomorskiego jadłospisu może być jedną ze strategii pomagających osłabić zagrożenie demencją - mówi dr Oliver Shannon, współautor badań.
Ustalono, że nawet w przypadku osób z wyższym ryzykiem genetycznym, zdrowsza dieta może zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby. Autorzy przyznali jednocześnie, że potrzeba dalszych badań, by skutecznie ocenić interakcję między dietą i genetyką, jeśli chodzi o ryzyko demencji.
John Mathers, profesor żywienia człowieka na Uniwersytecie w Newcastle, powiedział: „Dobrą wiadomością z tego badania jest to, że nawet w przypadku osób z wyższym ryzykiem genetycznym lepsza dieta zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju demencji.
Dieta śródziemnomorska, która oznacza jedzenie dużej ilości zdrowej żywności pochodzenia roślinnego, może być ważnym elementem strategii zmniejszania prawdopodobieństwa otępienia.
- Ochronny wpływ tej diety na demencję był oczywisty bez względu na ryzyko genetyczne danej osoby, więc prawdopodobnie jest to korzystny wybór stylu życia dla osób, które chcą zadbać o dietę i zmniejszyć zagrożenie demencją - wskazuje dr Janice Ranson z Uniwersytetu w Exeter.
Na podstawie: