20-03-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Zdrowe - określone jako bogate w pokarmy, takie jak , produkty pełnoziarniste i , a równocześnie zawierające niższy poziom zbóż przetworzonych, ziemniaków i dodatkowego cukru - mogą zmniejszyć ogólne ryzyko udaru mózgu nawet o 10 proc.
- Te ustalenia mają znaczenie dla zdrowia publicznego, trzeba bowiem uwzględniać jakość żywności, by móc liczyć na niższe ryzyko udaru mózgu - mówi Megu Baden z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Jak wiadomo, diety roślinne mogą osłabić ryzyko , i innych chorób; teraz sprawdzono, na ile mogą osłabić prawdopodobieństwo udaru.
Okazało się, że zdrowa dieta oparta na roślinach - oprócz tego, że jest powiązana z 10-procentowym zmniejszeniem ogólnego ryzyka udaru - miała związek ze zmniejszeniem ryzyka udaru niedokrwiennego, najpowszechniejszego typu tego zaburzenia, które występuje, gdy zablokowany zostaje przepływ krwi do mózgu. Nie wykryto relacji między zdrową dietą roślinną i niższym zagrożeniem udarem krwotocznym, który występuje, gdy pęka czy przecieka tętnica w mózgu.
- Wielu ludzi zwiększa ilość składników pochodzenia roślinnego w swojej diecie. Rzeczywiście, więcej zdrowej żywności pochodzenia roślinnego może pomóc zmniejszyć długoterminowe ryzyko , jednak znaczenie ma także jakość diet roślinnych - zauważa Kathryn Rexrode, autorka badań.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »