Strona głównaZdrowieDieta roślinna (wyższej jakości) zmniejsza ryzyko udaru

Dieta roślinna (wyższej jakości) zmniejsza ryzyko udaru

Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Dieta roślinna (wyższej jakości) zmniejsza ryzyko udaru [fot. Laura from Pixabay]
Zdrowe - określone jako bogate w pokarmy, takie jak , produkty pełnoziarniste i , a równocześnie zawierające niższy poziom zbóż przetworzonych, ziemniaków i dodatkowego cukru - mogą zmniejszyć ogólne ryzyko udaru mózgu nawet o 10 proc.

- Te ustalenia mają znaczenie dla zdrowia publicznego, trzeba bowiem uwzględniać jakość żywności, by móc liczyć na niższe ryzyko udaru mózgu - mówi Megu Baden z Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Jak wiadomo, diety roślinne mogą osłabić ryzyko , i innych chorób; teraz sprawdzono, na ile mogą osłabić prawdopodobieństwo udaru.

Okazało się, że zdrowa dieta oparta na roślinach - oprócz tego, że jest powiązana z 10-procentowym zmniejszeniem ogólnego ryzyka udaru - miała związek ze zmniejszeniem ryzyka udaru niedokrwiennego, najpowszechniejszego typu tego zaburzenia, które występuje, gdy zablokowany zostaje przepływ krwi do mózgu. Nie wykryto relacji między zdrową dietą roślinną i niższym zagrożeniem udarem krwotocznym, który występuje, gdy pęka czy przecieka tętnica w mózgu.

- Wielu ludzi zwiększa ilość składników pochodzenia roślinnego w swojej diecie. Rzeczywiście, więcej zdrowej żywności pochodzenia roślinnego może pomóc zmniejszyć długoterminowe ryzyko , jednak znaczenie ma także jakość diet roślinnych - zauważa Kathryn Rexrode, autorka badań.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy