08-09-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Diety bogate w zdrową żywność pochodzenia roślinnego sprzyjają obecności mikroorganizmów jelitowych, które mają związek z niższym ryzykiem powszechnych chorób, w tym chorób serca.
Szeroko zakrojone międzynarodowe badanie pokazało, że 15 mikroorganizmów jelitowych powiązanych z niższym ryzykiem powszechnych schorzeń, takich jak otyłość i cukrzyca typu 2.
Przeanalizowano szczegółowe dane dotyczące składu mikrobiomów jelitowych, nawyków żywieniowych i kardiometabolicznych biomarkerów krwi. Odkryto silne powiązania między dietą danej osoby, mikrobami w jej jelitach i jej zdrowiem.
Naukowcy zidentyfikowali mikroby, które pozytywnie lub negatywnie korelują z ryzykiem wystąpienia u danej osoby pewnych poważnych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby serca i . Co zaskakujące, mikrobiom ma większy związek z tymi markerami niż inne czynniki, takie jak genetyka. Niektóre dopiero zidentyfikowane mikroby nie były znane i nie zostały jeszcze nazwane.
Naukowcy zdefiniowali zdrową dietę jako taką, która zawiera produkty spożywcze związane z niższym ryzykiem chorób przewlekłych. Odkryli, że osoby biorące udział w badaniu, które spożywały dietę bogatą w składniki roślinne, miały wyższe prawdopodobieństwo wysokiego poziomu pewnych „dobrych" mikrobów jelitowych, które są związane z niskim ryzykiem powszechnych chorób. Uczeni odkryli również biomarkery otyłości oparte na mikrobiomie, a także markery chorób sercowo-naczyniowych i upośledzonej tolerancji glukozy. Ustalenia mogą być wykorzystane do tworzenia spersonalizowanych planów żywieniowych opracowywanych dla poprawy zdrowia.
- Biorąc pod uwagę wysoce spersonalizowany skład mikrobiomu, badania sugerują, że możemy być w stanie zmodyfikować mikrobiom danej osoby, aby zoptymalizować jej zdrowie, wybierając najlepsze produkty spożywcze dla jej unikalnej biologii - mówi dr Sarah Berry, autorka badań. Na przykład, wyniki pokazują, że posiadanie mikrobioty bogatej w gatunki Prevotella copri i Blastocystis wiązało się z utrzymaniem korzystnego poziomu we krwi po posiłku. Inne gatunki z kolei były powiązane z niższymi poziomami tłuszczów we krwi po posiłku i markerami .
- Kiedy jesz, nie tylko odżywiasz swoje ciało, ale karmisz biliony mikrobów żyjących w twoich jelitach - mówi dr Nicola Segata, współautor badań. - Byliśmy zaskoczeni, widząc tak duże, wyraźne grupy tego, co nieformalnie nazywamy „dobrymi" i „złymi" mikrobami. - Mikrobiolodzy wiedzą tak niewiele o wielu z tych organizmów, że nie zostały jeszcze nazwane. Wierzymy, że w przyszłości ustalenia te pozwolą wykorzystać jako modyfikowalny cel dla poprawy metabolizmu i zdrowia człowieka - dodaje.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »