11-08-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kolejne badania pokazują, że produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zwiększać ryzyko problemów z układem sercowo-naczyniowym.
to główna przyczyna śmierci na całym świcie, są odpowiedzialne za około jedną trzecią wszystkich zgonów.
Jak się okazuje, najzdrowiej jest trzymać się diety roślinnej - im więcej takich artykułów w codziennym jadłospisie, tym wyższe szanse na uchronienie się przed wieloma dolegliwościami. Dotyczy to też kłopotów sercowo-naczyniowych.
Nowe badania uczonych z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore pokazały, że jedzenie składające się głównie z warzyw, owoców, orzechów, roślin strączkowych, etc., znacząco zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału i innych chorób serca.
Uczeni przeanalizowali zbierane przez niemal 30 lat dane ponad 12 tysięcy ludzi w średnim wieku. Jak ustalono, osoby jedzące najwięcej produktów roślinnych, w porównaniu do pozostałych, były o 16 proc. mniej podatne na poważne problemy sercowo-naczyniowe, takie jak zawał serca, , czy .
Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne (American Heart Association) poleca stosowanie diety opartej głównie na składnikach roślinnych, przy czym jedzenie to powinno być bogate w składniki odżywcze i zawierać niewielkie ilości , sodu, a także tłuszczów nasyconych i . Jak podkreślają dietetycy, frytki i z warzywami oraz serem nie są najlepszym wyborem, choć to również produkty pochodzenia roślinnego. Najzdrowsza jest jak najmniej przetworzona żywność, wskazują.
Wyniki badań przedstawiono w Journal of American Heart Association:
Na podstawie: