12-08-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku.
Zarówno młode osoby, jak i kobiety po menopauzie cechowały się niższym ryzykiem zawałów serca i mniejszą podatnością na choroby układu krążenia, gdy serwowały sobie zdrowszą .
American Heart Association zaleca, aby w naszej diecie znajdowały się różnorodne owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, niskotłuszczowe produkty mleczne, drób i ryby, i oraz nietropikalne oleje roślinne. Rekomenduje też również zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, sodu, , słodyczy i .
W wieloletnich badaniach oceniono, czy długotrwałe stosowanej diety bogatej w produkty roślinne i przejście na taki sposób odżywiania się już w młodym wieku dorosłym ma związek z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych w wieku średnim.
Jak się okazało, osoby stosujące dietę o najwyższej ilości najbardziej odżywczych produktów roślinnych były o 52 proc. mniej narażone na rozwój chorób układu krążenia. Pozostało to w mocy także po uwzględnieniu innych czynników tych chorób, w tym: wieku, płci, rasy, średniego spożycia kalorii, poziomu wykształcenia, historii chorób serca u rodziców, palenia papierosów i przeciętnej aktywności fizycznej. Ustalono też, że poprawa diety w ciągu dorosłego życia przekłada się na obniżenie zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi w późniejszych latach.
- Bogata w składniki odżywcze, oparta na roślinach dieta jest korzystna dla zdrowia układu krążenia. Taki sposób odżywiania się nie musi być wegetariański. Ludzie mogą wybierać spośród pokarmów roślinnych, które są jak najbardziej zbliżone do naturalnych, a nie wysoko przetworzone. Mogą też sięgać po produkty zwierzęce z umiarem, takie jak niesmażony drób, niesmażone ryby, jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne - mówią eksperci.
Na podstawie: