26-02-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kolejne badania pokazują, że dieta śródziemnomorska to dobry sposób na zdrowe starzenie się. Takie odżywianie się ma wpływ na poziom określonych bakterii jelitowych, a one z kolei na stan organizmu wraz z upływem lat.
Jak wynika z badań irlandzkich uczonych, stosowanie diety śródziemnomorskiej przez rok zwiększa liczbę bakterii jelitowych związanych ze zdrowym , zmniejszając jednocześnie te wywołujące szkodliwe u osób starszych.
Starzenie się ma zwiazek z pogorszeniem funkcji organizmu i nasileniem stanów zapalnych, które stanowią początek osłabienia organizmu, zaś może oddziaływać na bakterie jelitowe i pomóc w ograniczeniu postępu osłabienia fizycznego oraz zaburzeń funkcji poznawczych.
Wcześniejsze badania wskazują, że restrykcyjna dieta, która jest powszechna wśród osób starszych, szczególnie tych przebywających w ośrodkach opieki długoterminowej, zmniejsza ilość i rodzaje bakterii znajdujących się w jelitach oraz sprzyja osłabieniu organizmu.
Z tego powodu uczeni postanowili sprawdzić, czy dieta śródziemnomorska pomaga zachować określony mikrobiom w jelitach osób starszych i wspierać namnażanie bakterii związanych ze zdrowym starzeniem się.
Autorzy przeanalizowali mikrobiom jelitowy ponad 600 osób w wieku 65 - 79 lat, przed i po roku stosowania zwykłej diety lub diety śródziemnomorskiej bogatej w owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, oliwę z oliwek i ryby oraz cechującej się niską zawartością czerwonego mięsa i tłuszczów nasyconych.
Jak się okazało, śródziemnomorskie jedzenie było związane z korzystnymi zmianami w mikrobiocie. U ludzi o takim sposobie odżywiania się odnotowano zachowanie różnorodności bakteryjnej; zwiększoną ilość różnych rodzajów bakterii natomiast już poprzednio związano z kilkoma wskaźnikami zmniejszonej słabości, takimi jak prędkość chodzenia i siła uchwytu dłoni oraz z poprawą funkcji umysłowych, takich jak ; co więcej, odpowiednio zbilansowana dieta oznaczała zmniejszone wytwarzanie związków mających wpływ na stany zapalne.
Wyniki były niezależne od wieku i masy ciała, które także oddziałują na skład mikrobiomu.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Gut.
Na podstawie: