05-11-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Stan zapalny jest reakcją układu odpornościowego na infekcję. To naturalny proces mający na celu usunięcie szkodliwego czynnika i przywrócenie normalnego funkcjonowania określonej części organizmu. Jeśli jednak stan taki jest silny i przedłuża się, skutkuje poważnymi kłopotami ze zdrowiem i sprzyja starzeniu się.
Przedłużający się stan zapalny w organizmie może prowadzić do cukrzycy, nowotworu, , niealkoholowego stłuszczenia wątroby, chorób autoimmunologicznych, etc. Ryzyko takich dolegliwości zwiększa się, jeśli przy powtarzających się silnych stanach zapalnych stosowana jest uboga dieta. Zobacz, co jeść, by osłabić siłę zapalną w organizmie.
Owoce, warzywa i przyprawyRóżnorodne owoce, warzywa i przyprawy dostarczają składników odżywczych, które - jak dowiedziono - zmniejszają ilość markerów zapalnych. Zawierają flawonoidy, naturalne substancje o silnym działaniu .
Żeby ograniczyć stany zapalne w organizmie, warto sięgnać po: brokuły, kalafior, brukselkę, kapustę, jagody, winogrona, wiśnie, owoce cytrusowe. Dobry efekt dają też przyprawy: kukruma, imbir i curry.
Produkty pełnoziarnisteUnikaj artykułów bogatych w cukier i węglowodany proste. Bogata w nie dieta może nasilać procesy zapalne. Taki sposób odżywiania się prowadzi do znacznych skoków poziomu cukru we krwi i reakcji insulinowej sprzyjającej stanom zapalnym.
Oczyszczające i ochronne działanie mają za to produkty z dużą ilością błonnika i węglowodanów złożonych, które pozwlają równomiernie uwalniać energię w ciągu dnia nie powodujac wahań poziomu glukozy. Do takich produktów należą: płatki owsiane, kukurydza, jęczmień, brązowy ryż, quinoa, gryka, , warzywa i owoce.
OrzechyZawierają związki fenolowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości przeciwutleniające. Polecane są wszelakie orzechy, najlepiej, jeśli możesz regularnie serwować sobie ich mieszkankę: laskowych włoskich, nerkowca, pistacji, etc.
RybyI inne produkty ze znaczną zawartością przydają się do ochrony przed stanami zapalnymi, bo badania wykazały, że wspomniane kwasy obniżają ilość markerów zapalnych. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się m. in. w: łososiu, sardynkach, sardelach, makreli, nasionach lnu, nasiona , rzepaku i orzechach.