Strona głównaZdrowieDieta pomaga zachować zdolności poznawcze na starość

Dieta pomaga zachować zdolności poznawcze na starość

To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Dieta pomaga zachować zdolności poznawcze na starość [fot. Bernadette Wurzinger from Pixabay] Dane zebrano od 1787 starzejących się ludzi (w wieku 46 - 77 lat w momencie zakończenia testów). W ramach trwających kilkanaście lat badań uczestnicy kilkakrotnie wypełniali testy sprawdzające zdolności poznawcze. Ponadto odpowiedzieli na pytania dotyczące sposobu odżywiania się i poziomu spożycia alkoholu oraz jego rodzaju. Informacje te były zbierane sukcesywnie i odnotowywano zmiany w diecie.
Po uwagę brano jedzenie: świeżych i suszonych owoców, surowych warzyw i sałatek, gotowanych warzyw, tłustych i chudych , przetworzonego mięsa, drobiu, wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, sera, pieczywa, płatków śniadaniowych, herbaty i kawy, piwa, cydru, czerwonego i białego wina i szampana oraz mocnych .

Oto najważniejsze (i zaskakujące) ustalenia:

  1. Ser był pożywieniem najlepiej chroniącym przed związanymi z wiekiem, nawet w późnej starości;
  2. Codzienne spożycie alkoholu, zwłaszcza czerwonego wina, wiązało się z poprawą funkcji poznawczych;
  3. Cotygodniowe serwowanie sobie jagnięciny, ale nie innych , poprawiało długoterminową ;
  4. Nadmierne spożycie soli jest szkodliwe dla sfery poznawczej, ale tylko u osób już zagrożonych chorobą Alzheimera.

Nasze wyniki sugerują, że odpowiedzialne codzienne spożywanie sera i picie czerwonego wina nie tylko pomaga nam radzić sobie z obecną pandemią COVID-19, ale być może także funkcjonować w coraz bardziej złożonym światem, który wydaje się nigdy nie zwalniać. Potrzebne są dalsze randomizowane badania kliniczne, aby określić, czy wprowadzanie łatwych zmian w naszej diecie może istotnie wspomóc nasze mózgi - mówi dr Auriel Willette, współautor badań.
W zależności od czynników genetycznych, niektóre osoby wydają się być bardziej chronione przed skutkami choroby Alzheimera, podczas gdy inne są bardziej zagrożone. Właściwe wybory dietetyczne jednak mogą zapobiec chorobie i osłabieniu funkcji poznawczych (...) - wskazuje Brandon Klinedinst, również prowadzący te badania.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy