Strona głównaZdrowieDieta pełna witamin. Szczególnie ważna teraz

Dieta pełna witamin. Szczególnie ważna teraz

Ostatnie tygodnie zimy to najtrudniejszy czas dla Twojego organizmu. Brak witamin i składników mineralnych w zimowej diecie obniża odporność. Ważne jest wzbogacanie menu o produkty, które bogate są w niezbędne mikro i makroelementy.
Dieta pełna witamin. Szczególnie ważna teraz [© timolina - Fotolia.com] Brak różnorodnych, świeżych warzyw i owoców, a tym samym niedobór witamin i minerałów, skutkuje obniżeniem odporności i złym samopoczuciem. Wybierając odpowiednie produkty, wzmocnisz organizm jeszcze przed nadejściem wiosny. Które produkty koniecznie powinny znaleźć się na talerzu?

Do naszej diety warto wprowadzić na przykład na rzepę. W tym produkcie znajdziemy między innymi potas, wapń, fosfor, , witaminy z grupy B i prowitaminę A. Wielu Polaków nadal jej nie docenia, choć jest źródłem wspomnianych składników odżywczych. Rzepę można jeść samą, ale jest również doskonałym uzupełnieniem sałatek. Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych stawów.

Odporność wzmocnisz dzięki burakom bogatym w antocyjany. Substancje te mają również działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo, buraki zawierają inne przeciwutleniacze, które są ważne między innymi dla układu krwionośnego. Możesz je ugotować lub upiec i podać jako dodatek do obiadu lub składnik sałatki.

Sięgając po zielone warzywa liściowe uzupełnisz niedobory . Jego prawidłowy poziom jest ważny dla wszystkich komórek organizmu – reguluje ich wzrost i funkcjonowanie. Innymi warzywami po które warto sięgać są rośliny strączkowe i ich nasiona. Groch, fasola, ciecierzyca i soczewica są bogate w białko i skrobię, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem na długo zaspokajają głód.

Pamiętaj o kapuście – zawiera wapń, magnez i potas. Wzmacnia organizm, a dzięki zawartości siarki wpływa pozytywnie na włosy i paznokcie. Do swojego menu możesz włączyć zarówno odmianę białą, jak i czerwoną. Kapustą jest również jarmuż, który także zawiera witaminy K i C oraz działa przeciwzapalnie. Kapusta kiszona to też doskonały wybór – zawiera jeszcze więcej niż świeża oraz działa jak naturalny antybiotyk. Zimą witaminę C znajdziesz również w produktach takich jak papryka i cytrusy.

W okresie zimy i wczesnej wiosny warto również korzystać z produktów mrożonych, gdyż zachowują one większość walorów odżywczych oraz smakowych, jak również pozwalają znacznie urozmaicić nasz jadłospis.

Jeżeli twój stan zdrowia cię niepokoi, to wykonaj badania kontrolne i sprawdź, czy w twoim organizmie nie ma znaczących niedoborów witamin, mikro i makroelementów. Skontaktuj się z lekarzem i dietetykiem w celu otrzymania porady – nie należy rozpoczynać od samodzielnego stosowania suplementów diety, zazwyczaj zmiana diety jest wystarczająca.

Centrum Medyczne Falck

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Oferty pracy